Resultater fra mange kliniske studier har aldri blitt publisert

Nesten 12.000 pasienter har deltatt i kliniske studier der resultatet aldri har blitt publisert, viser en ny undersøkelse fra stiftelsen Dam.

Ved NTNU ble 70 % av de kliniske studiene publisert. Her illustrert ved St. Olavs hospital.
Publisert Sist oppdatert

Stiftelsen har gått gjennom alle kliniske studier som ble fullført i Norden i årene fra 2016 til 2019. Rapporten viser at 29 prosent av alle de norske studiene har aldri publisert noen form for resultat, skriver Khrono.

Norge er dårligst i Norden på å publisere resultatene, målt i andel av studiene som blir publisert.

- Det er et svik mot pasientene, og de bryter loven, sier Jan-Ole Hesselberg, som er programsjef i Stiftelsen Dam og en av 39 forskere som har bidratt i arbeidet med rapporten.

- Vi kan bli bedre

Han viser til at det er et krav, gjennom en EU-forordning, at alle resultater skal publiseres senest tolv måneder etter at studiene er ferdige.

Universitetet i Oslo er best i Norge til å publisere resultatene. De publiserte 91 prosent av studiene. Haukeland universitetssjukehus, som kom dårligst ut, publiserte bare halvparten av studiene. 

- Vi tar denne artikkelen til etterretning og vil gå nærmere inn i materialet som artikkelen viser til, for å undersøke hvordan vi kan bli bedre til å publisere resultatene. Hvis vi ligger på bunn i Norden, kan vi bare bli bedre, skriver fagdirektør Marta Ebbing ved forsknings- og utviklingsavdelingen ved Haukeland i en skriftlig kommentar.

NTNU ligger plassert mellom topp og bunn på lista, med 70 % publiserte studier. 

- Forutsetter at forskningen publiseres

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet har til Khrono reagert på funnene, og sier at manglende publisering er en av flere årsaker til såkalt bortkastet forskning. 

- Regjeringen har en klar forventning om at resultatene fra forskning skal tas i bruk. Det forutsetter blant annet at forskningen gjøres kjent og tilgjengelig gjennom publisering og registrering av resultatene, sier han i en skriftlig kommentar til avisa. 

Følg UA på Facebook og Instagram.