Flere universiteter oppfordrer sine studenter til å forlate Hongkong omgående

Utviklingen i Hongkong har fått Universitetet i Bergen til å råde sine studenter om å forlate landet. Både KTH og DTU gjør det samme. NTNU avventer oppdaterte reiseråd fra UD.

Studenter behandles for politiets bruk av tåregass under demonstrasjoner i Hongkong.
Publisert Sist oppdatert

(Saken er oppdatert onsdag ettermiddag)

De siste timers utvikling i Hongkong har medført at ledelsen ved UiB nå råder sine utvekslingsstudenter i Hongkong til å reise hjem, melder Khrono. Ifølge SVT Nyheter har Kungliga Tekniska Høgskulan samt Danmarks Tekniske Universitet gått ut med samme råd.

UiB har 10 studenter i Hongkong, KTH 22 og DTU 36.

UA har vært i kontakt med NTNUs organisasjonsdirektør Ida Munkeby nå i kveld. Hun melder at man er i kontakt med norsk UD for å få vurderinger derfra. NTNU har fem studenter på utveksling i Hongkong.

Situasjonen kan endres fort

Utenriksdepartementet (UD) endret onsdag reiserådet sitt til Hongkong. De ber nå norske studenter i byen om å gjøre en forløpende vurdering av sikkerheten.

– Det understrekes at situasjonen kan endre seg på kort varsel, og at det er viktig å holde seg løpende orientert om utviklingen, heter det på UDs nettsider.

Volden har de siste dagene eskalert under demonstrasjoner i byen. 

Mandag ble en mann påtent av maskerte demonstranter, mens en demonstrant ble skutt av politiet. Tilstanden for den skutte mannen er stadig kritisk, mens den for demonstranten er blitt nedjustert til alvorlig.

Demonstrasjonene har rast videre tirsdag og natt til onsdag.

Studenter evakuert

Den norske studenten Elina Neverdal Hjønnevåg forteller til NRK at hun og flere andre nordiske studenter har blitt sendt på hotell, ettersom universitetsledelsen frykter for studentenes sikkerhet.

– Vi blir sendt til hotell nå. Jeg vet ikke helt hva som skjer, jeg må pakke, forteller Hjønnevåg.

Hun forteller at ledelsen ved universitetet hun studerer på, frykter sammenstøt mellom demonstranter og politiet inne på universitetsområdet.

Rektoren ved DTU sier til DR at flere av studentene har blitt nødt til å flytte fra studentboligene sine, da noen satt fyr på dem.

Han forteller også at det er blitt kastet brannbomber utenfor vinduene på studentboligene.

Alle skoler stenges torsdag 

Hongkongs utdanningsdepartement opplyser ifølge AP at alle skoler i byen vil holdes stengt torsdag av sikkerhetshensyn.

Flere forelesninger var avlyst allerede onsdag.

Onsdag morgen stormet politiet det kinesiske universitetet i byen. Politiet angrep med tåregass og gummikuler. Studentene gikk til motangrep bevæpnet med sportsutstyr, som pil og bue.

I løpet av tirsdagen opplyser politiet i Hongkong at de avfyrte 1.567 tåregassgranater og 1.312 gummikuler.