- Det er en kald fred i Etiopia

Tirsdag mottok Etiopias statsminister Nobels fredspris i Oslo. Prisen vil legge mer press på statsministeren, tror NTNU- professor Tatek Abebe.
Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok fredsprisen i Oslo rådhus tirsdag. Her signerer han nobelprotokollen. 
    
      (Foto: Tore Meek/NTB scanpix)

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok fredsprisen i Oslo rådhus tirsdag. Her signerer han nobelprotokollen.  Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Abebe er selv fra Etiopia, og er i dag professor i barndomsstudier og utviklingsstudier ved NTNU.

- Folk jublet av lykke over freden, men realiteten er at på bakken har det ikke skjedd noe konkret for en løsning av konflikten. I steden for en kald krig, har vi nå en kald fred, sier Abebe i et intervju med Klassekampen.

Bare ei uke etter kunngjøringa om at statsminister Abiy Ahmed Ali fikk fredsprisen, ble minst 85 demonstranter drept under etniske sammenstøt i Oromia og Addis Abeba.

- Han gjorde mye i løpet av de første 200 dagene som statsminister, og jeg forstår hvorfor Abiy fikk prisen. Men det er langt igjen til vi ser konkrete endringer, sier professor Tatek Abebe til avisa.

Da Abiy ble statsminister dro han til Eritrea og lovet endelig fred med landet. Etter 28 år ble grensene åpnet.

Opphevet unntakstilstand

I begrunnelsen for hvorfor Nobels fredspris går til Etiopias statsminister, skriver Nobelkomiteen blant annet:

«I hjemlandet har statsminister Abiy iverksatt flere viktige reformer som har gitt mange etiopere håp om et bedre liv og en lysere fremtid, selv om mange utfordringer gjenstår. Han brukte sine første 100 dager som statsminister til å oppheve unntakstilstanden i landet, gi amnesti til flere tusen politiske fanger, avvikle pressesensuren, legalisere tidligere kriminaliserte opposisjonsgrupper, avsette korrupsjonsmistenkte militære og sivile ledere, samt i betydelig grad øke kvinners innflytelse i etiopisk politikk og samfunnsliv. Han har dessuten forpliktet seg til å styrke demokratiet gjennom å avholde frie og rettferdige valg

- Nå må han vise at han er prisen verdig og jobbe for en varig og stabil fred i tråd med prisens ånd, sier NTNU-professor Tatek Abebe til Klassekampen.

Homoseksuelle handlinger forbudt

Homoseksuelle handlinger er forbudt i Etiopia. Det bør regjeringen ta opp med fredsprisvinner Abiy Ahmed, mener Jon Reidar Øyan i Arbeiderpartiet.

– Jeg forventer at norske myndigheter tar opp LHBT- spørsmål og grunnleggende menneskerettigheter med fredsprisvinneren, sier Øyan, som leder Homonettverket i Arbeiderpartiet til NTB.

I Etiopia kan homoseksuelle handlinger straffes med inntil fem års fengsel. Øyan peker på at Abiy har sagt nei til å la seg intervjue under besøket i Norge.

– Norske myndigheter må derfor bruke sin mulighet til å være krystallklar på grunnleggende menneskerettigheter, sier Øyan.

Nobelprisvinner Abiy Ahmed Ali

Abiy Ahmed Ali ble født 15. august 1976 i Beshasha, Etiopia.

Han er leder av Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) og Oromo Democratic Party (ODP). Han er også medlem av landets nasjonalforsamling.

 • Statsminister i Etiopia siden 2. april 2018. Som statsminister har han startet opp en rekke oppsiktsvekkende liberaliseringsprosesser i etiopisk politikk. Han har også inngått en fredsavtale med nabolandet Eritreas president Isaias Afwerki etter flere tiårs krigstilstand.
 • Abiy har også engasjert seg i andre forsoningsprosesser i Øst- og Nordøst-Afrika, som å aktivt bidra til å bedre diplomatiske forbindelser mellom Eritrea og Djibouti og å mekle i striden mellom Somalia og Kenya om et omstridt havområde. Han har også spilt en viktig rolle i fredsprosessen i Sudan.
 • Tidligere jobbet Abiy som etterretningsoffiser i den militære etterretningstjenesten og var en av grunnleggerne av etterretningsorganet Information Network Security Agency (INSA) i 2018.
 • Abiy Ahmed ble nominert til Nobels fredspris av den svenske riksdagspolitikeren Anders Österberg (S) og en norsk førsteamanuensis, og han var blant favorittene til å få årets fredspris.
 • Kilde: NTB
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.