George Soros’ universitet flytter fra Budapest til Wien

Central European University ble drevet ut av Ungarn, etter å ha vært utsatt for sterkt press fra myndightene over lengre tid.

Mange tusen ungarere demonstrerte til støtte for universitetet Central European University i vinter. Kravet deres den gangen var at presidenten måtte legge ned veto mot forslaget om å stenge universitetet. Men nå flytter det ut av landet,
Publisert Sist oppdatert

Det er Forskerforum som skriver dette.

Central European University (CEU) i Budapest opprettet i november nytt campus i Wien i Østerrike. Universitetet ble grunnlagt av den ungarskfødte milliardæren George Soros, og har i lang tid vært under stort press fra myndighetene, som har ønsket det liberale universitetet nedlagt. I ungarske statligkontrollerte medier ble universitetet beskrevet som et falskt utenlandsk universitet som tilbød falske grader. Utenfor Ungarn har universitetet blitt beskrevet som et av regionens beste.

Tvunget ut

– Det er ikke noe annet universitet i Europa eller USA som har blitt tvunget ut på grunn av et politisk innfall fra en leder, sa CEUs rektor Michael Ignatieff i forbindelse med åpningsseremonien. Han var sterkt kritisk til at USA ikke har støttet det amerikanskeide universitetets kamp mot myndighetene, ifølge The Guardian.

CEU har vært under press fra ungarske myndigheter i årevis. President Viktor Orban og hans partifeller har vært sterkt kritisk til det amerikanskeide universitetet og har innført lover for å begrense handlingsrommet til universitetet. Nye reguleringer førte til slutt til at universitet mistet sin universitetsakkreditering i landet. For resten av det akademiske året vil ansatte og studenter måtte pendle mellom Wien og Budapest, men fra neste år vil 90 prosent av studentene få undervisningen sin i Wien. Noe forskning vil fortsette i Budapest.