Ytring:

Er Nord universitet egentlig et sort hull?

«Det som er kommet frem i nyhetsbildet og gjennom streaming fra møter og konferanser gir stor grunn til å frykte at Nord Universitet egentlig er «et sort hull» som suger til seg og sluker de utdanningsmuligheter («konkurrenter») som er innen rekkevidde» skriver Lyder Storhaug i dette innlegget.
Nord universitet vedtok i juni å legge ned studiestedet Nesna. Forfatteren av denne ytringen omtaler universitetet som et sort hull. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Nord universitet vedtok i juni å legge ned studiestedet Nesna. Forfatteren av denne ytringen omtaler universitetet som et sort hull.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Et av de største mysteriene vitenskapen har å pusle med er de såkalte «sorte hull», der gravitasjonskraften er så sterk at alt innenfor rekkevidde slukes og slippes aldri ut igjen.

Det er mange grunner til å lure på hva som egentlig er Nord Universitet sin motivasjon for å legge ned drift ved Campus Nesna. Det som er kommet frem i nyhetsbildet og gjennom streaming fra møter og konferanser gir stor grunn til å frykte at Nord Universitet egentlig er «et sort hull» som suger til seg og sluker de utdanningsmuligheter («konkurrenter») som er innen rekkevidde. I forbindelse med «sorte hull» snakker vitenskapen om «mørk materie», og man kan bare forestille seg hvilken mørk materie som utgjør drivkraften i de uhyrlige vedtak som er fattet av styret i Nord Universitet. Det synes å være helt klart at argumentasjon, fakta og fornuft slett ikke henger sammen i deres regnestykke og fremstilling. Altså er det relativt lett å regne seg frem til at motivasjonen må ha andre kilder.

Hva er det som river og sliter i vår langstrakte nordnorske kyst? Hvilke krefter er det som utmerker seg i forsøket på å ramme våre små samfunn, der godt naboskap, sunne barn, trivsel og samhold er noen av de fremste kjennetegn? Har vi ikke nærmest daglige erfaringer som bunner i storsamfunnets umettelige trang til å sentralisere og avskaffe disse utkantene som er så dyre i drift? De «store» har alltid en tendens til å ta seg til rette og rettferdiggjøre seg selv med tanken på sin egen storhet.

Nå har vi lest at pressekontakt Catrine Hole ble nektet å filme under et offentlig og åpent styremøte i regi av Nord Universitet. Kommunikasjonssjef Andreas Førde omtaler pressekontakten som «en tilfeldig tilhører». Man må virkelig lure på om det bunner i en angst for å bli avslørt. Er virksomheten til Nord Universitet så lyssky at den ikke tåler helt vanlig dagslys? Det er utrolig vanskelig å opprettholde tilliten når man ser hvordan de råkjører i denne saken og løper fra avtaler og ansvar uten at det plager dem det minste. Man kan rett og slett ikke behandle hverken folket i distriktene, kollegiet eller noen andre på denne måten. Man kan ikke fortsette å holde folk for narr! Denne skammen tror jeg det vil ta tid å vaske av seg!

De «sorte hull» sluker også lyset som heller ikke slipper ut. Og når ikke engang lyset slipper ut, da blir det vanskelig å få innsikt i hva som egentlig foregår.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Aalborg-rektor trekker NTNU-søknad

Mener offentliggjøringen av hans søknad har ført til stor uro i organisasjonen ved Aalborg Universitet.

Ytring:

Regjeringen har overkjørt autonomien til både UiT og Politihøgskolen

Så var to katter ute av sekken: Regjeringen har overkjørt autonomien til både Universitetet i Tromsø og Politihøgskolen, og Nord universitet har lagt frem planene for hvordan de vil satse på Helgeland.

UHR reagerer på KDs Nesna-beskjed til UiT

Leder Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter UiT-rektor Anne Husebekk når hun mener Kunnskapsdepartementet (KD) har brutt inn i universitetets autonomi, skriver Forskerforum.