Beirut er knust i biter, Norge må hjelpe!

Ikke nok med at Libanon er rammet av en pandemi, korrupsjon og økonomiske problemer. Det siste landet trengte, var en kraftig eksplosjon.
Fairuz Mroueh studerer statsvitenskap ved NTNU. - Situasjonen blir bare verre og verre for hver time som går. Det libanesiske folk er redde for å våkne opp i morgen til flere tapte liv og knuste drømmer, skriver hun i denne ytringen. 

Fairuz Mroueh studerer statsvitenskap ved NTNU. - Situasjonen blir bare verre og verre for hver time som går. Det libanesiske folk er redde for å våkne opp i morgen til flere tapte liv og knuste drømmer, skriver hun i denne ytringen. 

Beirut er nå preget av enorme ødeleggelser, og nesten alle sykehusene er overfylte av pasienter. Staten har ikke nok kapasitet til å hjelpe de skadede, og ifølge Beiruts guvernør er 200.000 blitt hjemløse. Mange av dem manglet fra før strøm og nok mat.

Det holder ikke at Storbritannia, Iran og Frankrike tilbyr humanitær og medisinsk hjelp. Libanon er i nød, og mediene dekker ikke dette nok. Libanon trenger hjelp mer enn noen gang, og situasjonen er svært uoversiktlig.

Det er helt uakseptabelt og grusomt å høre fra vitner at folk dør i gatene, og at sult dreper de fattige.

Behov for humanitær og medisinsk hjelp

Jeg ber Norge yte humanitær og medisinsk hjelp. For vi har fortsatt mye forferdelig i vente. Jeg håper mediene i Norge og det norske folk gir dette oppmerksomhet, selv om det ikke skjer i en europeisk by.

Situasjonen blir bare verre og verre for hver time som går. Det libanesiske folk er redde for å våkne opp i morgen til flere tapte liv og knuste drømmer.

 Mange mennesker er fortsatt savnet etter eksplosjonen. Libanon står overfor en virkelig katastrofe og trenger tid til å vurdere skadeomfanget.

Eksplosjonen har allerede skadet bygninger over hele Beirut, inkludert boligen til Libanons president, hovedkvarteret til den tidligere statsminister Saad Hariri, flere lands ambassader og CNNs kontor i Beirut sentrum. Hus så langt som ti kilometer unna eksplosjonen er blitt skadet.

Vil påvirke økonomien i tiår

En Beirut-beboer jeg kjenner, som befant seg flere kilometer unna eksplosjonsstedet, sa at vinduene hennes var blitt knust av eksplosjonen, og at hele leiligheten hadde ristet.

Hun fortalte meg: «I dag hadde jeg den mest skremmende opplevelsen i mitt liv. For første gang følte jeg meg helt hjelpeløs. Å høre naboene mine skrike av redsel og se glasskår fra mange knuste vinduer og flere ødelagte biler, var ekstremt vanskelig.»

Sjokkerende nok er dette realiteten for mange libanesere i Beirut. Det føles som om all motgang og undertrykt smerte og ignorerte lidelser i hjertet av Libanon har eksplodert.

Denne eksplosjonen vil påvirke økonomien i Libanon i mange tiår fremover om det ikke ytes fortløpende humanitær og økonomisk hjelp.

Politikerne har sviktet

Vi kan ikke se bort fra at det forferdelige som skjer i Beirut, også skyldes politikerne. Den regjerende eliten som har dominert politikken i årevis, har samlet sin egen formue, men ikke gjennomført de nødvendige omfattende reformene. De har sviktet mange libanesere.

Libanon, som er på størrelse med Rogaland fylke, har hatt daglig strømstans, mangel på trygt drikkevann og begrenset offentlig helsehjelp. Landet kan ikke klare å takle denne nye krisen under en pandemi. Det trengs bistand og hjelp for at situasjonen skal kunne bli bedre.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jobb utenfor UH-sektoren gir større trivsel

Ansatte med doktorgrad som arbeider i private og offentlige bedrifter er mer fornøyde enn dem som arbeider ved et universitet eller en høyskole.

Genusdoktrinen:

Hevder kjønnsforskere vil overstyre universitetene i Sverige

I en fersk bok hevdes det at svenske myndigheter driver fram en kjønnskamp ved universitetene.

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.