Tar til orde for det bør være lettere å ta å ta med barna på jobbreiser

Nobelprisvinner May-Britt tar til orde for at forskere bør få støtte av arbeidsgiver til barnepass.

Leder May-Britt Moser ved Kavli-instituttet tar til orde for at man burde få ta med barn og barnevakt på jobbreise som forsker.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge Khrono foreslår May-Britt Moser at forskere bør få støtte til å ta med barn og barnevakt på jobbreise.

- Å forlate ungene er det verste som finnes, sa Moser under et arrangement holdt av Forskningsrådet om kjønn og akademia.

På spørsmål om hva institusjonene kan gjøre foreslo hun at barn skal kunne gå i barnehage før de er ett år Moser trakk fram barnehagetilbudet til den tyske forskningsorganisasjon Max Planck.

- Det å ha barnehager nær en institusjon, og faktisk åpne for at barna kan komme før de er ett år gamle. Jeg vet at dette er et veldig sensitivt tema. Men hvis det er ordentlig gode barnehager, der du kan gå på besøk og amme og kanskje jobbe 50 prosent i en periode. For å forsvinne ut av forskningen i ett helt år, tror jeg er veldig farlig.

Til Forskerforum sier hun at da ammet, var det et mareritt fra ende til annen å reise på konferanse uten ungen.

- Jeg gjorde det én gang.

Gode barnehager nær arbeidsplassen og mulighet for tidlig barnehagestart, kan hjelpe fram de umistelige kvinnelige talentene, mener nobelprisvinneren.

– Folk ble bekymret når de hørte at vi har unger og jobbet dag og natt, sier May-Britt Moser til Forskerforum.

Hun og hennes daværende mann, Edvard Moser, fikk to barn mens de jobbet med doktorgradene sine. I 2014 fikk de Nobelprisen sammen. I dag leder hun Kavliinstituttet sammen med Edvard Moser.