Vil grunnlovsfeste akademisk frihet

I dag presenterer Forskerforbundet og Norsk studentorganisasjon (NSO) sitt forslag om å grunnlovsfeste akademisk frihet.

Leder Oline Sæther i NSO og leder Guro Lind i Forskerforbundet har tatt til orde for å grunnlovsfeste akademisk frihet, i lys av saken som gjorde at NTNU-rektor Anne Borg gikk av før jul.
Publisert Sist oppdatert

- Den akademiske friheten er truet i verden rundt oss og vi ser tegn til at den blir utfordret i eget land. Derfor tar vi studenter og forskere initiativ og oppfordrer stortinget til å grunnlovsfeste akademisk frihet, sier Guro Lind, leder av Forskerforbundet og Oline Sæther, leder av NSO i en pressemelding tirsdag.

De skriver videre at akademisk frihet er helt essensielt for samfunnet, fordi vi må kunne stole på at den kunnskapen vi bygger våre liv og handlinger på, er sannferdig. 

- Da må forskningen være fri og uavhengig av andre interesser, står det i pressemeldingen. 

Også forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch tok opp akademisk frihet i sin innledning på Kontaktkonferansen tirsdag formiddag. 

- Akademisk frihet er under økende press, og det fra flere kanter. Forskere må aldri la seg påvirke av økonomiske og politiske interesser, sa Borch, og la til at regjeringen har tatt grep for å styrke den akademiske friheten i forslaget til ny Universitets- og høyskolelov. 

NSO og Forskerforbundet mener derimot at den akademiske friheten skal grunnlovsfestes. De to organisasjonene viser til de finske og tyske grunnlovene, hvor retten til akademisk frihet allerede er grunnlovsfestet. 

 - Vi håper nå at flere stortingsrepresentanter ser de mørke skyene som ligger rundt den akademiske friheten, og fremmer forslaget om å få dette inn i grunnloven denne våren, sier Sæther og Lind i pressemeldingen.

Følg UA på Facebook og Instagram.