Ytring

Høflig nei til blesting i forelesningspausen

Geologiprofessor Allan Krill forklarer hvorfor han sier nei til alle studentorganisasjoner som vil vise seg fram under hans forelesninger.

- Det er mange flotte organisasjoner og aktiviteter ved NTNU som ønsker å presentere seg, men det bør gjøres andre steder enn i forelesningssaler, skriver Allan Krill.
Publisert

Jeg foreleser to ganger i uken for ca. 100 studenter i emnet Geologi innføring. Som faglærer får jeg ofte forespørsler fra organisasjoner som ønsker å bruke et par minutter av en forelesningspause for å presentere seg til førsteårsstudenter. Jeg sier nei til alle. Jeg prøver å være høflig, men det er ikke naturlig for meg.

Jeg gir gode og nyttige forelesninger og auditoriumet er helt fullt (å skryte og overdrive er naturlig :-) ). Studentene kan ikke komme inn eller gå ut, utenom pausene. De som ikke tåler trengsel kan se mine forelesninger som Zoom-video like etterpå. Jeg legger alle forelesninger på Blackboard.

Studentene som kommer til fysiske forelesninger gjør det i stor grad for å være sosiale og treffe medstudenter, blant annet i pausene. De er ikke der for å snakke med meg. Det er sjelden at noen stiller et spørsmål under selve forelesningen. De venter og snakker med meg i pausen, eller øvingstimene, eller sender spørsmål som epost.

Det er mange flotte organisasjoner og aktiviteter ved NTNU som ønsker å presentere seg, men det bør gjøres andre steder enn i forelesningssaler. Studenter som ikke er interessert i et reklameinnslag bør ikke tvinges til å sitte der, og ingen bør gå glipp av verdifulle minutter av pausen eller forelesningen.

Men kanskje et reklameinnslag er en happening, som er like interessant som selve programmet? Da bør blestingen foregå ut i vrimlearealet, og ikke i selve auditorium.