Lærlinger ved NTNU skal jobbe to måneder i Italia

Søndag sa tre lærlinger ved NTNU «arrivederci» til trøndersk vintermørke. I to måneder skal de jobbe i italienske bedrifter i Vicenza.
Fire lærlinger på flyplassen før avreise, tre av dem har læretida si ved NTNU. Fra venstre: Alexsandra Høgseth, Liban Ahmed, Siri Sletten Nedrelid og Hans Damstuen. Ahmed jobber som lærling, men ikke ved NTNU.  
    
      (Foto: Alexsandra Høgseth)

Fire lærlinger på flyplassen før avreise, tre av dem har læretida si ved NTNU. Fra venstre: Alexsandra Høgseth, Liban Ahmed, Siri Sletten Nedrelid og Hans Damstuen. Ahmed jobber som lærling, men ikke ved NTNU.   Foto: Alexsandra Høgseth

Alexsandra Høgseth, Hans Damstuen og Siri Sletten Nedrelid er spente og forventningsfulle når UA møter dem to dager før avreise. 19-åringene er lærlinger på andre året og skal fram til midten av mars jobbe i hver sin italienske bedrift. Det er EU-programmet Erasmus+ som gjør dette mulig.

- Det blir spennende å prøve noe nytt, sier Alexsandra Høgseth, som er lærling i kontor- og administrasjonsfag med læretid hos HR- og HMS-avdelingen ved NTNU.

- Skulle gjerne bodd i Italia

Hans Damstuen er nysgjerrig på hvordan en italiensk bedrift jobber og hva de gjør annerledes. Han er lærling i IKT servicefag og har læretida på St. Olavs hospital. Gleder seg gjør også Siri Sletten Nedrelid, som er lærling i møbelsnekkerfaget og jobber hos Campusservice ved NTNU. Det viser seg at hun er over gjennomsnittet interessert i alt som har med Italia å gjøre.

- Jeg liker italiensk design, arkitektur, kunst og mat og skulle gjerne levd i Italia, så ja, dette blir veldig spennende, sier hun entusiastisk.

NTNU har et eget opplæringskontor for lærlinger og lærekandidater. Eirik Granaas fra opplæringskontoret forteller hvordan Italia-eventyret startet. Trøndelag fylkeskommune deltar i EUs utdanningsprogram, Erasmus+, og har lang erfaring med mobilitet innen yrkesfag.  Dette samarbeidet gjør det mulig for blant andre lærlinger å ha et praksisopphold i bedrifter i Europa.

- Vi ønsket å utplassere tre lærlinger og dro for å finne aktuelle bedrifter i Vicenza. Vi på opplæringskontoret er like spente som lærlingene og gleder oss til de kommer tilbake og forteller hva de har lært, sier Granaas.

Eirik Granaas jobber ved opplæringskontoret til NTNU.  
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Eirik Granaas jobber ved opplæringskontoret til NTNU.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

LES OGSÅ: Fra skoleskulker til dyktig mekaniker

LES OGSÅ: Stadig flere tar fagbrev ved NTNU

For møbelsnekkerlærling Nedrelid er det midt i blinken å komme til Italia. Er det noe Italia skjønner seg på, så er det møbelindustri. Italia og Tyskland er de to mest sentrale møbelprodusentene i Europa.  

- Det blir fint å lære ulike metoder som vi ikke bruker på vårt verksted. Italia har tatt bedre vare på gamle håndverkstradisjoner og én person lager alt gjennom hele arbeidsprosessen. Det er det møbelsnekring bør handle om. I Norge er mye automatisert, forteller hun.

Fra venstre: Alexsandra Høgseth, Siri Sletten Nedrelid og Hans Damstuen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Fra venstre: Alexsandra Høgseth, Siri Sletten Nedrelid og Hans Damstuen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

Ikke mobilbruk

Høgseth er mest spent på hvordan den nye arbeidshverdagen blir med tanke på arbeidstid og kleskode. Bedriften hun skal jobbe hos, snakker en del engelsk. Det ser hun på som et pluss, nå vil hun bli flinkere i engelsk og lære seg litt italiensk i tillegg.

- Vi fikk tips om at de er veldig strenge på mobilbruk. Det er begrensninger på å sjekke mobilen i løpet av arbeidstida. Klærne skal ikke være hullete. De får erfaringer med en annen arbeidskultur, sier Granaas.

Damstuen ser også fram til å lære mer italiensk. De tre lærlingene har forberedt seg godt før avreise. De har lært seg noe italiensk og blitt utfordret til å presentere seg selv på italiensk første dag på jobb.

Alt skjer i trygge rammer. De faglige lederne ved NTNU vil komme og besøke dem under oppholdet og være sammen med dem i to dager.

Høgseth og Nedrelid skal bo i samme leilighet denne perioden. Hans Damstuen skal bo sammen med lærling Liban Ahmed fra Stjørdal.

Palladios fødeby

Søndag tok de fly til Venezia. Der ble de hentet og fraktet til Vicenza, som ligger 60 kilometer vestover. Et raskt søk på Store norske leksikon forteller oss at det er mye mekanisk og kjemisk industri i byen, i tillegg til treforedling, næringsmiddel- og tekstilindustri. Også gullsmedvirksomheten er stor og nord for byen er det store garverier.

Dessuten er Vicenza fødebyen til arkitekten Andrea Palladio som utformet mange vakre bygninger i byen.

- Vi er veldig glade for å ha fått denne muligheten. Vi har hørt andre fortelle hvordan de hadde det og det var bare positivt. Det blir ei ny utfordring for oss, sier Høgseth.

LES OGSÅ: Lærling på utveksling til Brussel

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fadderukestart til tross for krisetider

Selv om ting er annerledes fra i fjor, betyr det ikke at det blir mindre gøy i år, mener fadderne ved linjeforeningen Primetime. Universitetsavisa fikk henge seg på festlighetene når de tok imot nye studenter mandag.

Immatrikuleringen 2020

Rektor: - Vi trenger de engasjerte menneskene

- Vi trenger engasjerte mennesker som står opp for ytringsfriheten, sa Anne Borg i sin første immatrikuleringstale som rektor. 

Immatrikulering også i Ålesund og Gjøvik

Immatrikuleringen ved NTNU foregår på tre campuser også i år. UA strømmer arrangementene for seg.

Førstereis-rektor Anne Borg på generalprøve

Litt over klokka 10 tester Anne Borg ut talen for kamera og mikrofon. Årets studiestart er hennes første som NTNUs rektor.