Stenvik, Folkvord og Olguin er vinnere av NTNUs litteraturpris

To bøker gikk til topps og fikk litteraturprisen for 2020. Den ene er Bondevett av Erik Stenvik og den andre er Bygården av Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin.
Glade prisvinnere flankert av prorektor Bjarne Foss og juryleder Ellen Andenæs. Fra venstre: Erik Stenvik, Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin. 
        
            (Foto: Karl Asmund R. Olsson/NTNU)

Glade prisvinnere flankert av prorektor Bjarne Foss og juryleder Ellen Andenæs. Fra venstre: Erik Stenvik, Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin.  Foto: Karl Asmund R. Olsson/NTNU

Det var nesten bare et banner med slagordet by og land, hand i hand som manglet da årets litteraturpris ble kunngjort lørdag kveld. Den ene boka omhandler livet på bygda og den andre livet i byen. For første gang er det forfatterne av to bøker som får gleden av å motta NTNUs litteraturpris.

- Juryen var helt enig om at det var to bøker i år som var ualminnelig bra og fortjente prisen, sa juryleder og førsteamanuensis Ellen Andenæs.

Prisen ble delt ut av Bjarne Foss, prorektor for forskning og formidling på NTNU.

Til tross for at bøkene handler om henholdsvis bygdeliv og byliv, mente Andenæs at de har flere likhetstrekk.

- Forfatterne skriver om mennesker, og bruker egne erfaringer og ståsted i samfunnet. De klarer å kaste lys over noen store samfunnsendringer i Norge etter andre verdenskrig, sa hun til Universitetsavisa.

Kvass kritikk

I «Bondevett. En personlig historie om livet på landet - og avfolkinga av norske bygder» ønsker forfatteren å vise hvordan visdommen vi har fått i arv fra forfedrene, kan være til hjelp i våre dager. Sunt bondevett trengs for å ta vare på jorda og sikre ei framtid for etterkommerne våre.  Stenvik har jobbet som veterinær og bonde.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Bondevett er ei sjelden bok, formet av et liv der det å være bonde i Namdalen har hatt en sentral plass. Erfaringer fra tilværelsen som bygutt, student, dreng, veterinær og bonde gir forfatteren et originalt utsiktspunkt for å beskrive utviklinga i norsk landbruk i etterkrigstida. Samtidig bruker han det som utgangspunkt for en kvass kritikk av jordbrukspolitikken i samme periode og konsekvensene denne politikken har for mennesker, dyr og miljø.»

Boligpolitikk

I «Bygården. Historier om drømmer, virkelighet og norsk boligpolitikk» tar forfatterne med oss bak gardinene i en bygård på Torshov i Oslo. sosiologiske formidling av livet i bygårdene på Torshov i Oslo. Olguin er fotograf og Folkvord sosiolog.

I et utdrag fra juryens begrunnelse heter det:

«Bygården er ei velkomponert bok som vever sammen fotografier og tekst til en mangedimensjonal fortelling om norsk velferds- og boligpolitikk. Med utgangspunkt i en bygård i Oslo  sammenstiller  forfatterne personlige fortellinger med  statistikk  og kunnskap om norsk boligpolitikk de siste hundre år. Gjennomarbeidet stil og tone gjør boka lett å lese og engasjere seg i.»

Mange foreslo Bondevett

Det er publikum som foreslår bøker, som juryen velger ut fra. Andenæs fortalte at det særlig er mange som leverte inn forslag på »Bondevett».

- Men det var ikke rent få som også foreslo periodesystemet, sa hun.

Etter å ha vurdert 25 bøker, nominerte juryen disse fem:

De nominerte var:

«Hjelp, vi er i EU! Den franske venstresidas uløste dilemma» av Ingrid Grønli Åm.

«Jakten på stedsansen. Hvordan Edvard Moser og May-Britt Moser løste en av vitenskapens store gåter» av Unni Eikeseth.

«Bygården. Historier om drømmer, virkelighet og norsk boligpolitikk» av Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin

«Periodesystemet. Fra alkymi til kjernekjemi» av Unni Eikeseth og Annette Lykknes.

«Bondevett. En personlig historie om livet på landet — og avfolkinga av norske bygder» av Erik Stenvik.

En årlig pris

Det er fjerde gangen NTNUs litteraturpris utdeles og den veksler mellom sakprosa og skjønnlitteratur. I år stod sakprosa for tur og den deles ut under Sakprosafestivalen i Trondheim. Juryen vurderer verkets kvalitet, og legger vekt på originalitet og individuelt særpreg. Siden prisen har sterke røtter i Trøndelag, er det også et ønske om å utvikle litterær virksomhet  i regionen. Fjorårets vinner var Arild Vange med romanen «Livet i luftene».

I 2018 gikk NTNUs litteraturpris til Maria Berg Reinertsen for boken «Reisen til Bretton Woods».

Prisen ble for første gang utdelt i 2017. Første vinner ble Sara Sølberg for «Seismiske smell».

Premien er et diplom og 20 000 kroner.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

I Jemen får ikke akademikere lønn og må selge ting på gata

- Alt har vært så tragisk i hjemlandet mitt, sier Abdulghani Muthanna fra Jemen. Nå er han der han vil være, som forsker på NTNU.

Vil bli ny direktør i Forskningsrådet

UiB-rektor Dag Rune Olsen er en av 15 personer som kniver om stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet.

Gjesteskribenten:

Mitt liv som digital

Du verden, så attikomme en stakkars dame på 48 år (som tross alt og på no time ble en, riktignok selverklært, kløpper på Teams og Zoom) kan føle seg!

Kinesisk SF:

Grensesprengende om hvordan vitenskapen redder menneskeheten

Forfatteren har begått en episk triologi om Universet beskrevet som en nådeløs krigsskueplass hvor det er alles kamp mot alle – og om hvordan vitenskapen redder menneskeheten fra å bli utslettet av fiendtlige sivilisasjoner. Han leses av den kinesiske eliten. Barack Obama skryter ham opp i skyene. Hva er det med Cixin Liu?