Maskinene tar over på campus

Noe så usannsynlig som en gulvvaskemaskin er ifølge Campusservice blitt et yndet fotomotiv for NTNUs studenter.

Selv om den kan se litt bortkommen der den kjører rundt i Realfagsbygget opplyser Campusservice at gulvvaskemaskinen kan veien hjem og ikke er farlig for folk.
Selv om den kan se litt bortkommen der den kjører rundt i Realfagsbygget opplyser Campusservice at gulvvaskemaskinen kan veien hjem og ikke er farlig for folk.
Publisert

- Den der har blitt veldig populære blant studentene og får mye oppmerksomhet. Vi ser det er mange som tar bilder av den og synes den er morsom, sier Wenche Karlseng, områdeleder for driftsområde sør i Campusservice.

For en måneds tid siden fikk de nye gulvvaskemaskiner, maskiner de oppdaget at det er mulig å programmere til å ta gulvvasken på egen hånd.

Men selv om det etter hvert er blitt utbredt med roboter som støvsuger i de tusen hjem er det noe annet å bli møtt av en fullvoksen gulvvaskemaskin, komplett med sete og ratt. En får unektelig litt følelsen av at den har rømt hjemmefra for å klare seg på egen hånd i Realfagbygget.

- Det er en hybridmaskin som kan kjøres på vanlig vis, men som også kan programmeres til å gjøre jobben alene. Jeg tror nok en av grunnene til at mange reagerer når de ser den er at det ser ut som en maskin som trenger fører for å fungere, sier Karlseng.

Her er den i sving:

Legger inn ruten manuelt

Totalt har campusservice fem slike hybridmaskiner, i tillegg til en litt mer vanlig vaskerobot som kjører rundt på Dragvoll. Til forskjell fra mer ordinære roboter kan de fem store maskinene ikke gå helt på autopilot - noen må manuelt starte dem opp, og de følger en rute som på forhånd er lagt inn. Fordelen med sistnevnte er at en slipper at de kjører seg fast og blir stående og kjefte på kinesisk slik de små robotene med millioner av hybelkaniner på samvittigheten gjerne gjør.

- Vi kjører en runde med dem manuelt først, også blir den runden lagt inn som en rute de skal følge. De har sensorer som gjør at de svinger unna hindre, men bortsett fra det følger de den planlagte ruten.

Ideelt sett kunne de tenkt seg å kjøre maskinene på tidspunkter hvor det ikke er andre på campus, men dit har ikke teknologien kommet enda. I hvert fall ikke den teknologien som er tilgjengelig her på berget.

Men det til tross, maskinene er ifølge Karlseng et fint supplement til renholderne.

- Det er en gulvvaskemaskin med det lille ekstra. Vi leter alltid etter det siste innen gulvvask for å tilrettelegge. Det handler om å skaffe utstyr som kan avlaste renholderne, så de får gjort den grundige jobben de skal uten å slite ut kroppen.

- Kommer dere til å utvide bruken av disse?

- Vi må se hvor utviklingen tar oss. Etter hvert som campus utvikler seg, vil vi nok måtte levere tjenestene våre i andre tidsrom enn det vi gjør i dag.

- Robotgressklipperen Bernt har jo blitt særdeles populær. Har dere gitt gulvvaskemaskinene noe navn?

- Nei, vi tenkte jo ikke over at folk kom til å legge merke til det. Vi kjøpte oss bare noen nye maskiner som tilfeldigvis hadde programmeringsfunksjon, så vi har ikke tenkt så langt som å gi dem navn.