ECSC I vikingskipet:

Tyskland vant EM i hacking

Norge endte litt lenger ned på rankinglisten. 

Tyskland vant årets ECSC og vant blant annet denne pokalen.
Tyskland vant årets ECSC og vant blant annet denne pokalen.
Publisert

Torsdag ble det klart at det tyske hackerlandslaget stakk av med førstepremien foran Tsjekkia på andre plass og Danmark på tredje plass, som vant i fjor. 

Norge havnet til slutt på 12 plass i årets ECSC som ble arrangert av NTNU i Vikingskipet denne uken. 

Delt i tre deler

Årets arrangement var delt opp i tre deler. Dag én og tre var jeopardy-basert. Dette er én av de mest populære typene CTF, der brukere over hele verden kan konkurrere uten å være på stedet. Dette skjer online med dedikerte servere og maskiner som er sårbare for angrep. 

Det norske laget med Jonny Ngo Luong i midten.
Det norske laget med Jonny Ngo Luong i midten.

Dag to var en Attack and Defense-konkurranse som består av angriperne, som er pålagt å angripe nettverket, og forsvarerne, som er pålagt å motvirke disse angrepene for å redde nettverket fra å bli kompromittert. Denne typen CTF krever en god kombinasjon av ferdigheter på grunn av tidsbegrensninger. Disse er vanligvis ikke online.

Det var spesielt den tredje dagen det norske laget fikk vist hva de kan og endte til slutt på 12. plass. De var nære toppen poengmessig, men Tyskland gikk av med seieren i år. De er kjent i miljøet for å ha et godt etablert og kompetent cybersikkerhetsmiljø. De har levert jevnt over godt i konkurransen de siste årene. 

I tillegg til hovedkonkurransen var det en gjestekonkurranse hvor Canada stakk av med førstepremien. 

Canada vant gjestekonkurransen.
Canada vant gjestekonkurransen.

Historien ved NTNU startet i 2019

Leder for Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU  Nils Kalstad var med å arrangere ECSC i Vikingskipet.

Han har vært med siden 2019. 

 - ECSC er et stort organisatorisk, menneskelig og teknisk prosjekt som har pågått i årevis. For oss på NTNU startet historien faktisk i 2019 da vi ble tildelt et felles EU-prosjekt med Tsjekkia og Østerrike for å organisere ECSC i 2020, 2021 og 2022. En ettårig forskyvning på grunn av covid har ført oss hele veien til årets arrangement.

Neste år er det Italia som arrangerer ECSC og kvalifiseringsrundene til det norske laget starter i januar. 

Følg UA på Facebook og Instagram.