Derfor avslutter fakultetet NTNUs utveksling med Israel

NTNU har hatt én utvekslingsavtale med en Israelsk institsjon. Nå sier Fakultet for arkitektur og design opp avtalen og begrunner der med sikkerhet.

Fakultet for arkitektur og design sier opp NTNUs eneste utvekslingsavtale med Israel.
Fakultet for arkitektur og design sier opp NTNUs eneste utvekslingsavtale med Israel.
Publisert

NTNU har til nå hatt utvekslingsavtale med Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem, der norske studenter blant annet kan studere foto, industriell design og arkitektur.

I en kronikk som ble publisert i UA tidligere i dag skrev rektor Tor Grande at avtalen skal avsluttes.

- Fakultetet som har samarbeidsavtalen med israelske Bezalel Academy of Arts and Desgin har besluttet at avtalen skal avsluttes. Dette er et valg som fagmiljøet ved fakultetet har tatt etter en nøye vurdering, skrev han.

Bergen arkitekthøskole avsluttet sitt samarbeid med samme institusjon i midten av januar med bakgrunn av at universitetet hadde mobilisert frivillige til å sy klær til militæret som kjemper på frontlinjen i Gaza.

Viser til sikkerhet

I en epost til Universitetsavisa skriver dekan ved Fakultet for arkitektur og design, Sara Brinch, at studentenes sikkerhet ligger bak.

- Vår begrunnelse er fundert i en risikovurdering av å sende studenter som eventuelt ville ønsket å benytte seg av avtalen, til Bezalel Academy. I oversikten over Utenriksdepartementets reiseråd, fraråder departementet enhver reise til Israel, som ikke er strengt nødvendig, skriver Brinch.

- Ansvaret for å sikre våre studenters trygghet under utveksling, gjør at vi velger å avslutte avtalen, legger hun til.

Seks måneders oppsigelsestid

Sara Brinch.
Sara Brinch.

Det vil ta litt tid før oppsigelsen er gjeldende.

- I avtalen som er inngått står det beskrevet at det gjelder en oppsigelsestid på seks måneder. Den har for øvrig ikke vært benyttet etter at den sist ble undertegnet, i 2021, skriver Brinch.

Fredag demonstrerte Studenter for Palestina ved NTNU. De har en underskriftskampanje med 470 underskrifter der et av deres tre krav var å avslutte utvekslingsavtaler med israelske universitet.

NTNU har en utvekslingsavtale med et universitet på Vesbredden i Palestina. Palestine Polytechnic University i Hebron.

Følg UA på Facebook og Instagram.