Demonstrerte på Gløshaugen: - Barndom eksisterer ikke i Gaza

Studenter for Palestina arrangerte en demonstrasjon på NTNUs campus fredag ettermiddag. Organisasjonen vil at universitetet ikke skal samarbeide med israelske institusjoner.

Nora Abudayyas familie forlot Gaza. Nå studerer hun ved NTNU.
Publisert

Fredag ettermiddag samlet noen titalls studenter og andre seg på Gløshaugen for å demonstre for et fritt Palestina og mot NTNUs samarbeid med israelske akademiske institusjoner. 

7. oktober gjennomførte Hamas en rekke angrep mot Israel. Dette har ført til en oppblussing i konflikten som har pågått i lang tid. I ettertid erklærte Israel krig mot organisasjonen og har gjennomført en rekke angrep i Gaza, i tillegg til å innføre en blokkade rundt landområdet. 

- Jeg vet hvordan det er å ha en barndom der

Nora Abudayya er student ved NTNU og kommer fra Gaza.

- Dette er en sak jeg er står sterkt for. Jeg er flyktning, og selv født i Gaza. Jeg vet hvordan det er å ha en barndom der. Barndom eksisterer ikke i Gaza. Du blir født voksen, sier Abudayya.

Nora Abudayya sier konflikten man ser nå ikke handler om religion.

Hun sier at de protesterer fordi de vil stå imot det hun beskriver som uretten som har rammet det palestinske folk.

- Vi står imot for å beskytte landet vårt. Dette handler ikke om religion, dette handler om palestinere. Palestina er så mange forskjellige religioner. Nå er det ingen som vil stå opp og forsvare palestinske folk. Et tre måneder gammelt barn som blir drept er ikke Hamas-medlem eller terrorist, slår hun fast.

Flere av de oppmøte hadde tilnytning til NTNU.

Vil at NTNU skal bryte bånd

Det var Studenter for Palestina ved NTNU som var arrangør for demonstrasjonen. Leder Magnus Barka Hjelle sier viser til en uttalelse fra Birzeit University der de oppfordrer andre akademiske institusjoner til å ta konkret handling for Palestina. 

- Ønsket vårt er det samme som palestinerne har ønsket helt siden 2005, etter fremveksten av boikottbevegelsen. Altså at NTNU skal bryte de båndene universitetet har med israelske akademiske institusjoner, og at kutte avtaler med selskaper som lager våpen.

Han viser til NTNUs samarbeid med Kongsberggruppen og Nammo. NTNU har også en utvekslingsavtale med en universitet i Israel, Bezalel Academy of Art and Design.

I 2009 behandlet NTNUs styre en foreslått akademisk og kulturell boikott mot Israel. Dette fikk internasjonal medieoppmerksomhet. Styret gikk da enstemmig imot forslaget. 

Leder i Studenter for Palestina, Magnus Hjelle, hadde samlet studenter på Gløshaugen fredag.

Lederen for studentgruppen til Palestinakomitéen sier han har stått på stand på campus de siste dagene. Han opplever responsen fra medstudenter som positiv og sier organisajsonen nå har rundt 40 medlemmer.

- Jeg tror studenter ser hva som skjer. Selv om norske medier ikke nødvendigvis fremstiller situasjonen som den er, så forstår de hvor seriøst det er, sier han om konflikten mellom Hamas og Israel som foregår i Palestina.

Tusenvis døde, mange kvinner og barn

Det ble holdt flere innlegg til støtte for de som nå er fanget i midten av konflikten. Ahmed Alameh holdt et emosjonelt inlegg der han sa at drapene på uskyldige sivile må ta slutt.

Ahmed Alameh talte på demonstrasjonen.

Ifølge det palestinske helsedepartementet er det over 4100 som har blitt drept som resultat av israelske luftangrep siden 7. oktober. Det meldte nyhetsbyrået Reuters fredag ettermiddag. Helsedepartementet melder også at over 14 000 er skadet. Over 1500 av de drepte er barn og 1000 er kvinner, opplyste myndighetene torsdag. 

Torsdag ble det meldt at 1400 israelere har blitt drept siden 7. oktober – de aller fleste i det første angrepet. Det israelske militæret mener også at rundt 200 israelere holdes som gissel av Hamas.

Følg UA på Facebook og Instagram.