Mutert virus:

Stengte lesesaler i Oslo-regionen

Universiteter, høyskoler og fagskoler i Oslo-regionen skal ha digital undervisning den neste uken.

Universitetet i Oslo, Oslo Met og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås er store universitet som må stenge lokalene. Arkivfoto: Martin Toft/Uniforum
Publisert

All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet. Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.

Kommunene som berøres, er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Flere større universiteter ligger i disse kommunene, blant dem Universitetet i Oslo, Oslo Met og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

– Det er ikke med lett hjerte vi stenger campus neste uke for studenter i disse kommunene. Den uoversiktlige og bekymringsfulle smittesituasjonen gjør at vi må iverksette svært inngripende tiltak hvor dette er ett av dem, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til NTB.

Håper på rask endring

Tiltakene gjelder i første omgang ut neste uke.

– Jeg håper virkelig det blir med disse fem hverdagene og at situasjonen etter hvert tillater oss å gå tilbake til noe mer fysisk tilstedeværelse, sier Asheim.

Universitetet i Oslo skriver på sine nettsider at fakultetene legger til rette for at studenter kan hente bøker i bokskapene.

– Vi har stor forståelse for at det er nødvendig med kraftfulle tiltak, men forstår også at det er krevende for studentene. Vi har heldigvis godt etablert digital undervisning og håper at disse tiltakene blir så kortvarige som mulig, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, via nettsidene til UiO.

Forventer oppfølging

Asheim sier at han forventer at utdanningsinstitusjonene følger opp studentene.

– Det har vært et år preget av avstand, karantene for noen og ensomhet for mange. Jeg vet det er tøffe tak for mange, men jeg håper vi klarer å ta ekstra godt vare på hverandre en liten stund til og holder ut. Nå har også studentsamskipnadene nettopp fått 10 millioner kroner som skal brukes på sosiale lavterskeltilbud som skal komme raskt i gang, sier statsråden.

2. januar ba regjeringen studentene vente med å reise tilbake fra julefeiring og stanset fysisk undervisning fram til 18. januar. Da åpnet de for fysisk undervisning i områder med lav smitte.

Handelshøyskolen BI har allerede bestemt seg for å fortsette med digital undervisning på alle campus.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.