Ukrainske flyktinger får velge mellom 35 masterprogram

- Dette er vårt lille bidrag i håndteringen av den største flyktningkrisen i Europa etter andre verdenskrig, sier prorektor Marit Reitan.

NTNU markerte sint støtte til Ukraina i februar ved å lyssette Hovedbygningen i ukrainske farger.
Publisert

Til høsten har NTNU fått innvilget 140 studieplasser på heltid for ukrainske flyktinger, skriver NTNU i en pressemelding. Tilbudet gis til alle flyktninger som har ankommet til Norge i år og som er innvilget opphold av myndighetene.

- Vi har de siste månedene fått veldig mange henvendelser fra ukrainske ungdommer som ønsker å studere hos oss. De er i ulike livssituasjoner og har ulike behov. Derfor tilbyr vi fleksible utdanning, alt fra langvarige studieprogram til kortere kurs som egner seg for dem som ønsker påfyll til utdanninger de har tatt tidligere, sier Marit Reitar, prorektor for utdanning ved NTNU.

Utdanningstilbudet består av 35 internasjonale masterprogram, 131 emner på bachelornivå og 258 emner på masternivå. To program og 46 av emnene vil være på i Gjøvik, mens tre av programmene og 21 emner vil flyktningene kunne ta i Ålesund. Resten tilbys i Trondheim.

- Dette er vårt lille bidrag i håndteringen av den største flyktningkrisen i Europa etter andre verdenskrig, sier Reitan.

Universitetet har også satt av studieplasser til flyktninger som vil bruke høsten til å lære seg norsk.

Krav om engelsk

For å kunne kvalifisere, må søkerne ha fullført videregående og kunne vise gjennom en test at de behersker engelsk godt. Videre skriver NTNU at det vil bli vurdert individuelt hvorvidt de er faglig kvalifisert og har tilstrekkelig kunnskap i det som kreves i enkelte utdanninger ved NTNU.

- Selv om vi har laget en rask vei inn til NTNU må flyktningene være faglig kvalifisert. Uten dette vil de ikke ha utbytte av undervisningen, og situasjonen vil også bli vanskelig for våre faglærere, presiserer Reitan.

Til tross for rammen for antall flyktninger satt av Staten, har NTNU funnet en måte kunne å gi flere utdanning ved tilby kortere kurs. Alle flyktningene som tas opp vil også få plass i et introduksjonsprogram for internasjonale studenter ved NTNU for å sørge for at studentene blir godt integrert faglig og sosialt.

Les også: Ukrainsk politiker ber Norge slutte å hjelpe russiske studenter

Les også: Oppretter stipend for studenter fra Ukraina, Russland og Hviterussland