Nå er dette gratis NTNU-tilbudet tilgjengelig på ukrainsk også

Nybegynnerkurset LearnNoW er utviklet ved NTNU og retter seg mot innvandrere og flyktinger. Det tok litt lengre tid enn planlagt, men nå er kurset tilgjengelig på ukrainsk.

Arkivbilde: Olaf Husby (til høyre) håper på å spre kunnskap om kurset. Her sammen med Dominique Heyler, som har vært en nøkkelperson i det tekniske arbeidet med å gjøre kursene tilgjengelige.
Publisert Sist oppdatert

Fagmiljøet ved norskkursene på NTNU har utviklet norskkurset LearnNoW. Dette er et nybegynnerkurs som retter seg mot innvandrere og flyktninger. Nå er det også lansert på ukrainsk.

Universitetsavisa skrev om at dette var planlagt tidligere i vår. Nå er det klart til bruk.

- Målet har vært å legge ut en ressurs der all info om norsk språk kan finnes på ett sted, på ukrainsk. Sånn sett er det veldig godt egnet til selvstudium. All norsk grammatikk er forklart på ukrainsk, ordliste finnes på begge språk. Lærere som skal undervise ukrainere kan også bruke det for å lære seg litt og bli kjent med språket, men hovedsakelig er dette for ukrainere, sier den pensjonerte førsteamanuensisen Olaf Husby som er en av dem som har utviklet programmet.

LES OGSÅ: Gratis kurs i norsk på polsk og spansk

Brukt i en rekke land tidligere

Kurset har 12 hovedkapitler, hvert bestående av fire delkapitler, og de følger en familie som migrerer til Norge. Kurset eksisterte fra før av på engelsk, polsk, spansk, tigrinja og arabisk og har blitt brukt mye både i Norge og internasjonalt.

- Nå er det bare nylig lagt ut, så vi har ikke fått tilbakemeldinger på det ukrainske kurset foreløpig, men vi vet det er et godt kurs. Ulike versjoner har blitt brukt ved tyske universitet, i Polen og i Uruguay. Alt er gratis og ikke-kommersielt, så det er lett tilgjengelig, sier Husby.

Da han snakket med Universitetsavisa i mars sa Huseby at de kunne være ferdig allerede i slutten av april. Planen har vært at det skulle være klart til semesterstart nå i høst.

- Det har tatt litt tid å få oversetteren tilgjengelig, så har det vært somerferie midt i der og, så tar det litt tid å få lagt ut alt på nettet. Det har tatt litt lengre tid enn tenkt, men nå er alt gratis tilgjengelig.

LES OGSÅ: NTNU-satsing skal gi mange flyktninger opplæring i norsk

På vei mot 35 000 flyktninger nå

Nå er han opptatt av å vise fram at kurset finnes. Han sier det er viktig at flyktingene får tilgang til språklige ressurser som kan hjelpe dem.

- Jeg så Jonas Gahr Støre si at det nå har kommet over 31 000 ukrainske flyktninger til Norge. Vårt mål er å gjøre bidra i denne situasjonen med det vi kan best, nemlig språkundervisning. Det er derfor særdeles viktig å spre kunnskapen om dette kurset, sier han.

Det var sist fredag statsminister Støre holdt en tale der han sa Norges innsats om å ta imot flyktinger snart vil ligge på 35 000 mennesker.

- I går var det ni måneder siden Russland gikk til sin angrepskrig mot Ukraina, og tallene vi har i dag forteller en del av den tragedien og katastrofen dette er for medmennesker i Europa. 6,5 millioner ukrainere er på flukt i eget land. Nesten 8 millioner har flyktet ut av landet, sa statsministeren fredag.

Endring 28.11.2022 14.51: Presisering angående når prosjektet var planlagt å være ferdig.