Han får pris for å løpe hjertepasienter i gang

Før trodde man at pasienter skulle unngå anstrengelser etter hjerteinfarkt. Professor Ulrik Wisløff sjokkerte eget fagmiljø da han foreslo trening og høy puls.
Ulrik Wisløff leder forskningssenteret Cardiac Exercise Research Group, som er tilknyttet NTNU i Trondheim.  
        
            (Foto: Geir Mogen/NTNU DMF )

Ulrik Wisløff leder forskningssenteret Cardiac Exercise Research Group, som er tilknyttet NTNU i Trondheim.   Foto: Geir Mogen/NTNU DMF

Tirsdag blir Wisløff (51) tildelt Nasjonalforeningen for folkehelsens hjerteforskningspris. 

– Det var nok mange som trodde jeg var klin gæren da jeg sa jeg ville finne ut om det virket med hard trening på pasienter med hjerteinfarkt, sier Wisløff i et intervju med foreningen. 

Året var 2000, og Wisløff deltok på en amerikansk kongress innen idrettsmedisin. På denne tiden var det en vanlig oppfatning at hjertepasienter skulle komme seg gjennom å hvile og ta det med ro. Det var viktig å unngå høy belastning på hjertet. 

Men Wisløff hadde sett på forsøk hvor rotter med hjerteinfarkt ble satt til å trene. Resultatene viste svært god utvikling for hjertet deres. De amerikanske legene ble ganske bestyrtet da nordmannen foreslo å teste ut det samme på mennesker. 

Verdens største treningsundersøkelse

Wisløff fikk imidlertid støtte i forskningsmiljøet i Trondheim. I dag har rådene til hjertesyke snudd, og det er økt tro på trening også for denne pasientgruppen. 

Wisløff leder forskningssenteret Cardiac Exercise Research Group, som er tilknyttet NTNU i Trondheim. Snart skal han i gang med verdens største treningsundersøkelse i samarbeid med to tidligere hjerteprisvinnere. Studien NorEx omfatter 13.000 nordmenn som har hatt hjerteinfarkt. Målet er å dokumentere hvilken effekt trening har for pasientene.

Treningspille?

Wisløff og forskerne ved CERG holder også på med en rekke studier som ser på sammenhengen mellom trening og demensutvikling. Han synes spørsmålet er svært interessant: Hva er det med trening som er så bra? Kan man se effekten i blodet? 

– I så fall vil det være mulig å skape en «treningspille», eller å gi «trent» blod til utrente som av ulike årsaker ikke er i stand til å trene? undrer han. 

Forsker-ektepar hedres igjen

Nasjonalforeningen deler hvert år ut to priser, én for hjerteforskning og en for demensforskning. 

Årets demensforskningspris går til Anders Fjell og Kristine Walhovd, som leder Forskningsgruppen Livsløpsendringer i hjerne og kognisjon ved Universitetet i Oslo. Gruppen er tidligere utpekt som verdensledende på feltet, og ekteparet ble i 2015 tildelt universitetets forskningspris.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Regjeringen vil la noen studenter få vende tilbake

Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte, sa statasminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Nettbasert undervisning:

– Litt anarki i valg av digitale løsninger

Professor Rune Hjelsvold har sett på hvordan det egentlig går med den nettbaserte undervisningen på NTNU. – Underviserne bruker 28 ulike verktøy, det blir uoversiktlig, sier han.

Store forskjeller mellom fakulteter:

SU gir bokstavkarakterer til nesten alle studentene

NTNU har besluttet å endre 370 emner hvor det avlegges eksamen denne våren fra bokstavkarakter til enten bestått eller ikke bestått. Ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) endrer de bare tre emner.

Medisinprofessor, overlege og dikter

Unni Syversen er professor i endokrinologi ved NTNU, overlege ved St. Olavs hospital - og skriver dikt om koronaepidemien.