UiO-rektor svært skuffet over EUs krisepakke

– EU vil tape i kunnskapsutviklingen mot resten av verden, mener UiO-rektor Svein Stølen.
UiO-rektor Svein Stølen under Arendalsuka 2019. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

UiO-rektor Svein Stølen under Arendalsuka 2019.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Tidligere denne uken ble EU-landene enige om en økonomisk krisepakke som skal bidra til å stable økonomien i EU-landene på beina igjen. NTB meldte at pakken består av 360 milliarder euro i lån, og 390 milliarder euro i tilskudd. Frankrikes Emmanuel Macron var en av statslederne som var positiv til krisepakken, og beskrev den som historisk.

Flere ledere innen forsknings- og utdanningssektoren er derimot svært skuffet over den vedtatte pakken, som går negativt utover forskningsprogrammet Horisont 2020, et EU-program som skal bidra til å finansiere og utvikle forsknings- og innovasjonsfeltet innen EU-samarbeidet.

Som følge av denne krisepakken ble budsjetteringen for Horisont 2020 nedskalert fra 94.4 milliarder euro i mai til 80.9 milliarder i juli. I tillegg sørget forhandlingene om pakken til at det opprinnelige forslaget om 13.5 milliarder euro som skulle gå til Horisont, ble nedjustert til 5 milliarder. Dette melder nettstedet Science Business.

En av de som stiller seg svært kritisk til vedtaket er rektor for Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen.

– Jeg opplever disse Horisont-kuttene som svært dramatiske og veldig skuffende. I denne krisesituasjonen vi nå står i er det avgjørende å tenke langsiktig og investere i forskning som sikrer at Europa utvikler forskningsmiljøer og kunnskap som skaper framtidens samfunn og næringsliv, forteller han til UA.

Frykter Europa vil henge etter

UiO deltar selv i Horisont-programmet, som en del av universitetsalliansen The Guild of European Research-Intensive Universitites.

– Ved Universitetet i Oslo har vi bidratt aktivt i den europeiske alliansens The Guilds arbeid for å sikre et sterkt budsjett for europeisk forskning. Nå frykter jeg at EU vil tape i kunnskapsutviklingen mot andre deler av verden. USA, Kina og Japan satser hardt. Europa burde ligge i front, ikke henge etter i investeringer for framtiden, sier Stølen.

Han og universitetsledelsen er nå spente på hvordan saken tas videre i parlamentet, og hvordan det innstrammede budsjettet skal fordeles innen ulike deler av det nye rammeprogrammet, Horisont Europa.

– Man burde innse at dette er tiden for forskning. Både pandemien og framtidens store utfordringer innen klima og bærekraft viser verdien av kunnskap. Framtidens næringsliv kommer til å være kunnskapsbasert, og da trenger europeisk forskning økte investeringer for å kunne henge med, mener UiO-rektoren.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

- Vi tar hensyn etter beste evne

«Elendig planlegging av 'konten'»?- Vi prøver å ta hensyn etter beste evne, skriver rådgiver Anette Lindi i dette svaret til Trond Andresen.

Ytring:

Den rigide arealnormen for statlige bygg må endres

- En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

Fjerner restriksjoner på innreise for gjesteforskere

Regjeringen fjerner innreiserestriksjoner som har gjort det komplisert for gjesteforskere å komme til Norge fra utenfor EØS.

Ytring:

Å glemme å betale null kroner

– Jeg ble ikke irritert eller sint på den stygge lappen som var festet til vindusviskeren, bare oppgitt, sier Arve Hjelseth om Apcoas praksis, og undrer seg hvorfor NTNU har inngått en avtale med dette parkeringsselskapet.