Vi tror på forskning, men ikke på at andre tror på det

Forskningsrådet har for niende gang målt nordmenns tillit til forskning, og resultatet er rekordhøyt.

Ni av ti sier de har tillit til forskning, samtidig som tre av ti ikke har tillit til at meningsmotstandere vil akseptere forskning som strider mot eget syn.
Publisert Sist oppdatert

Befolkningens tillit til forskere har økt med åtte prosentpoeng på et par måneder, viser en ny måling gjort av Kantar på oppdrag fra Norges Forskningsråd.

Det betyr at hele 89 prosent svarer at de har meget stor eller ganske stor tillit til forksning.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Delt førsteplass

I en pressemelding sier statsråd Henrik Asheim fra Høyre at den pågående pandemien har styrkett oppslutningen om forskning, og at dette også til at tiltakene gir mer mening for folk flest.

- Samtidig er det viktig at folk ikke stoler blindt på det de leser. Det finnes nok av krefter som forsøker å spre usannheter forkledd som forskning, så det er også viktig at folk er kritiske til det de leser og sjekker at det er troverdige kilder, sier Asheim.

Forskerne deler førsteplassen blant troverdige kilder med helsepersonell. I andre enden av skalaen ligger journalister med en tillitsscore på 28 prosent.

Forskjeller mellon utdanningsnivå

Et annet interessant moment i denne målingen er forskjellen mellom de som har høyere utdanning og de som ikke har det.

I tidligere målinger har de med høyere utdanning hatt mellom 10 og 20 prosentpoeng høyere tillit til forksning enn de de som ikke har høyere utdanning. Ved denne målingen er forskjellen nede i fem prosentpoeng.

75 prosent av de spurte oppgir også at de vil akseptere dokumenterte forskningsresultater, selv om resultatene måtte stride mot egne holdninger og egen overbevisning.

- Det betyr selvsagt ikke at man nødvendigvis endrer egne holdninger eller egen overbevisning som følge av dette, men det indikerer at mange nordmenn aksepterer at etablert forskningsbasert kunnskap bør ligge til grunn for samfunnsutviklingen, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Norge forskningsråd i pressemeldingen.

Tror ikke at andre tror

Samtidig sliter vi litt mer med å tro at våre meningsmotstandere er like villige til å akseptere tilsvarende resultater. Hele 36 prosent av de spurte sier seg enig i påstanden om at personer med andre holdninger enn en selv er mindre villige til å akseptere forskning som strider med deres egne holdninger og overbevsninger.