Ytring

Studenter i juleklemme: Er økt studiestøtte nøkkelen?

- De dyre billettprisene for å komme seg hjem til jul kan være uoverkommelige for mange studenter, skriver leder i Grønne Studenter, Christopher Hermansen i denne ytringen. 

- Studiestøtten må snarest økes til 1,5 G (G = folketrygdens grunnbeløp). Dette vil gi studentene nødvendig økonomisk støtte for å kunne reise hjem til jul, skriver Christopher Hermansen, leder i Grønne Studenter
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Juletiden er rett rundt hjørnet. Endelig, etterlengtet tid med familie, vennene i hjembyen og en pause. Samvær, kos og hygge like i nærheten. For mange studenter i Norge, er imidlertid dette høytiden de gruer seg til.

De fleste av oss ser frem til å returnere hjem etter en krevende eksamensperiode, men for en betydelig del av studentene, kan dette være en økonomisk og praktisk utfordring.

 Jeg er en av de heldige som har muligheten til å reise hjem tidlig til jul, men det er mange medstudenter som ikke er like privilegerte.

Økonomien er en betydelig utfordring. Som studenter har vi allerede trange budsjetter, og dette har blitt enda tøffere. For renteheving, økte priser og lite til ingen endring i studiestøtten, gjør det verre enn det mange tror. 

De dyre billettprisene for å komme seg hjem kan eller er uoverkommelige for mange studenter.

I tillegg til de økonomiske utfordringene ønsker studenter oftere enn andre å velge miljøvennlige reisealternativer. Miljøet er en hjertesak for hoveddelen av oss, og vi vil gjerne minimere vår påvirkning på planeten.

Dette begrenser alternativene våre ytterligere, da flyreiser ofte er det mest praktiske, men også det minst bærekraftige alternativet.

Selv for de som ikke prioriterer miljøet, er rimelige flybilletter en mangelvare i juletiden. Langdistansebuss kan funke for noen, men helt ærlig er det dritt å betale mye for et kjipt buss-sete. 

Billettene blir også raskt utsolgt. Dette etterlater mange studenter med begrensede alternativer, og en følelse av å være fanget uten muligheter.

Studiestøtten må snarest økes til 1,5 G (G = folketrygdens grunnbeløp). Dette vil gi studentene nødvendig økonomisk støtte for å kunne reise hjem til jul. Det vil gi oss en følelse av økonomisk trygghet og øke muligheten til å opprettholde en sunnere balanse mellom studier og familieforpliktelser.

Jula skal være en tid for samvær og glede. Ikke en tid for mer unødig økonomisk stress og begrensede reisealternativer. Det er på tide at vi tar hensyn til studentenes situasjon og finner løsninger som gjør det lettere for dem å komme hjem til jul. 

Ved å øke studiestøtten kan vi sikre at flere studenter har muligheten til å feire høytiden med sine kjære. Dette vil ikke bare styrke studentenes velferd, men også støtte prinsippet om å bringe familiene sammen i julen.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på