Borten Moe innrømmer brudd på habilitetsregler

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har brutt regjeringens habilitetsregler, samt retningslinjer for aksjehandel etter å ha kjøpt aksjer i våpenselskapet Kongsberg Gruppen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer og å ved flere anledninger ha brutt regjeringens habilitetsregelverk.
Publisert Sist oppdatert

I et intervju med E24 innrømmer forsknings- og høyere utdanningsminister og nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe at han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo.

Borten Moe kjøpte aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen uka før. 25 prosent av Nammo eies indirekte av Kongsberg Gruppen, gjennom den finske våpenleverandøren Patria.

– Det er en alvorlig sak, det er en pinlig sak, og det er en sak som gjør at det kommer til å settes spørsmålstegn ved min integritet spesielt, og helt sikkert regjeringen sin, sier Borten Moe til E24.

Brøt reglene flere ganger

Regjeringens retningslinjer for aksjer sier at regjeringsmedlemmene skal vise «stor aktsomhet» med aksjer.

Dette betyr at de ikke skal eie eller handle med aksjer hvis det kan «være egnet til» å svekke tilliten til statsråden, regjeringen eller departementene.

I mars, da regjeringen behandlet en støttepakke til Ukraina som inkluderte utstyr til missilsystemet NAMSAS brøt statsråden også habilietsregelverket.

NAMSAS produseres av Kongsberg Gruppen.

Samtidig innrømmer han ovenfor E24 at han også har brutt regjeringens retningslinjer for handel med aksjer med flere andre aksjekjøp han har gjort de siste årene.

Dette inkluderer Kongsberg Gruppen, gjødselprodusenten Yara og den midtnorske banken Sparebank1 SMN.

Ønsker å fortsette som statsråd

I intervjuet med DN sier Borten Moe at han ønsker å fortsette som statsråd, men at dette er noe som forutsetter at han har tillit.

- Den tilliten er det andre som avgjør, sier han til avisa.