Studentbedrift i Ålesund er videre til to nasjonale finaler

Først kom de til finalen i Venture Cup. Onsdag ble Hjárni også kåret til beste studentbedrift i Møre og Romsdal.

Studenter ved NTNU i Ålesund: Hjárni består av er Maximilian Gunnarsson, Petter Brathaug Olsen og Einar I. Torvik Totland.
Studenter ved NTNU i Ålesund: Hjárni består av er Maximilian Gunnarsson, Petter Brathaug Olsen og Einar I. Torvik Totland.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert med en kommentar fra vinnerne om at de skal konkurrere om å bli norgesmester i studentbedrift.

Det var under Fylkesmessa i Møre og Romsdal at Hjárni onsdag ble kåret til beste studentbedrift. De vil nå delta i NM for studentbedrifter. Aquamarine SB kom på andreplass og går også videre til norgesmesterskapet.

- Det kjennes ut som om at alt det harde arbeidet og innsatsen som er lagt ned i prosjektet blir belønnet med gode resultater, sier direktør Einar I. Torvik Totland i Hjárni.

Studentbedriften gjorde rent bort i de fire kategoriene de konkurrerte om. Nå er de opptatt ikke å hvile på laurbærene. To nasjonale finaler venter.

- En seier i disse konkurransene gir litt oppmerksomhet og bekreftelse på at andre også har tro på det vi gjør, men behovet for kapital for å realisere potensialet ligger der ennå. Vi vil jobbe videre for å levere gode resultater og forhåpentligvis kunne gjøre en god innsats også i NM samtidig som vi videreutvikler bedriften og oss selv, forteller Totland.

Også i finalen til Venture Cup

Når det gjelder Venture Cup, gikk også bedrifter med utspring fra Gjøvik og Trondheim av med seieren regionalt og gikk videre til finalen.

I alt 18 utdanningsinstitusjoner deltok i de regionale finalene i Venture Cup. I Norge arrangeres cup-en av studentorganisasjonen Start, og arrangeres for å skape en kultur for innovasjon i akademia. Konkurransen foregår på tre nivåer: lokalt, regionalt og nasjonalt.

Under den regionale finalen 16. april utmerket studentbedriftene både fra Gjøvik, Ålesund og Trondheim seg og gikk videre til finalen. Medlemmene av de tre bedriftene har alle til felles at de enten studerer ved NTNU eller har gjort det.

NTNU i Ålesund

I Region Midt var det 12 bidrag fra NTNU i Ålesund. Studentbedriften Hjárni SB gikk til finalen. Deres forretningsidé er å utvikle lærprodukter som er miljøvennlig og bærekraftig. Skinnjakker er vanligvis produsert ved bruk av krom, et metall som kan forårsake allergi og kreft, skriver studentbedriften i ei pressemelding. De har derfor utviklet et miljøvennlig garvemiddel.

«Ved å benytte moderne prosesser, lærdom fra sjømatindustri, ny forskning og et høyt fokus på miljø, har Hjárni utviklet et garvemiddel med flere bindingspunkt som resulterer i et lær av høyere kvalitet. Alt uten bruk av miljøfarlige kjemikalier og metaller», heter det i pressemeldinga.

Studentene som står bak Hjárni er Maximilian Gunnarsson, Petter Brathaug Olsen og Einar I. Torvik Totland.

Ålesund har tradisjon for at studentbedrifter derfra gjør det svært godt i konkurranser. i 2017 tok for eksempel AgriMare Bio sølv da de deltok i EM for studentbedrifter. I norgesmesterskapet tok de gull.

NTNU i Gjøvik

Share-Park gikk videre til den nasjonale finalen fra Region Innlandet. De var de eneste som deltok fra NTNU i Gjøvik.

De presenterer seg slik på Facebook: «Share-park er din go-to-app for den perfekte parkeringsplassen. Appen er basert på prinsippet om delingsøkonomi, hvor du leier ut parkeringsplassen din mens du er bortreist. slik kan den brukes av noen som trenger parkering i nærheten av deg. Win-win!»

Teamet består av: Anders Walberg Nilssen, Ida Kristine Rebne, Martin Johansen og Simon Dargahi. De tre siste ble uteksaminert fra NTNU i Gjøvik i 2020. Dargahi studerer nå ved NTNU i Trondheim.

NTNU i Trondheim

Også Kvist Solutions gikk videre fra den lokale finalen i Region Midt. Bedriften har utspring fra NTNU i Trondheim. Det var åtte andre bidrag derfra også.

Kvist Solutions er en teknologibedrift som utvikler digitale løsninger til miljøambisiøse bygg- og anleggsprosjekter.

Bedriften består av Fabian Kristoffer Elvegård Utigard, Mathias Berntzen Engevik og Eirik Færevåg Tømmervik.

Den nasjonale finalen finner sted til høsten.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS