Oddmund Løkensgard Hoel er utnevnt som statssekretær for Ola Borten Moe

Den 52-årige trønderen er historiker og forfatter, nå bosatt i Luster.

Hoel kommer fra Trondheim og tok en doktorgrad i historie ved NTNU i 2009.
Hoel kommer fra Trondheim og tok en doktorgrad i historie ved NTNU i 2009.
Publisert Sist oppdatert

Professor Hoel har en mangslungen karriere bak seg. I motsetning til nåværende og foregående statsråd, som ikke har mye høyere utdanning å vise til, kan statssekretæren skilte med studiepoeng så det holder.

Hoel er utdannet cand-philol. med nordisk hovedfag ved Universitetet i Oslo. I 1996 skrev han hovedoppgaven Nasjonalisme i norsk målstrid 1848-1865.Han ble doktorgradsstipendiat i historie ved Høgskulen i Volda og tok doktorgraden ved NTNU i 2009 med avhandlinga Målreising og modernisering 1885-1940.

LES OGSÅ: Moe: - Vi må ta oss selv i nakken

LES OGSÅ: Rødt-politiker skal lede utdannings- og forskningskomitéen

I årene 1996-2000 var han forlagsredaktør i Det norske Samlaget. Da hadde han ansvaret for lærebøker for høyere utdanning (humaniora), ordbøker og språkteknologi, ifølge Wikipedia.

Han er sønn av Torlaug Løkensgard Hoel, professor emeritus i skriving, pedagogikk og norsk didaktikk ved NTNU.

Stor motstander av fusjon

Siden 2007 har han vært ansatt ved Campus Sogndal ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, nå Høgskulen på Vestlandet. Han er professor i historie.

Hoel har også vært en aktiv målmann. Han ledet Noregs Mållag fra 1999 til 2002.

Ifølge Khrono var han en markert fusjonsmotstander. Som styremedlem kjempet han for at Høgskulen i Sogn og Fjordane skulle beholde sin selvstendighet. Der gikk han tapende ut. I ettertid har han kritisert vedtaket og beskyldte rektor og styreleder for å feilinformere og bløffe styret i forkant av voteringa.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.