Ytring

Hurra for realfagspoeng!

- Dette er en gledesytring og en stor takk til regjeringen og alle som har snakket varmt om realfag i året som har gått, skriver dekan Ingrid Schjølberg i denne ytringen.

Dekan Ingrid Schjølberg takker for at regjeringen fredag valgte å beholde realfagspoengene.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Dette er en gledesytring og en stor takk til regjeringen og alle som har snakket varmt om realfag i året som har gått. 

Dette er takk til alle som har tegnet og forklart om sammenheng mellom realfagskompetanse og grønt skifte, til alle som har brukt mulighetene til å framsnakke hvor viktig det er å velge realfag i videregående skole.

Dere har blitt hørt.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

«Veier inn – Ny modell for opptak til universiteter og høyskoler» er tittel på en offentlig utredning som kom 1. desember i 2022. Her foreslås en rekke endringer for opptak til høyere utdanning, et av disse forslagene var å skrote realfagspoengene.

Det har regjeringen i dag valgt å ikke gjøre. Det gjør oss hoppende glad.

Ved alle våre institutter og til alle våre studieprogram er det en forutsetning å ha tatt realfagsmatte på videregående skole. Vi er også så heldige å ha mange og kvalifiserte søkere til de fleste studiene våre.

Like fullt har vi vært svært redde for at videregående elever ville velge en enklere veg til vitnemål, hvis realfagspoengene falt bort. Da ville kanskje snittkarakteren på vitnemålet være høyere, men samtidig ville døren til mange studier være stengt. Norge ville da ikke utdanne nok teknologer.

Institutt for matematiske fag er landets største matematikkfaglige miljø. Matematikk er helt avgjørende for digitalisering og teknologi og for at vi som samfunn kan løse klimautfordringene, håndtere eldrebølgen, bygge bruer, veger og jernbane. Det er helt avgjørende for at vi kan effektivisere helsetjenester, sikre rent vann, trygg mat, forutse ulykker, hindre ras, utvikle nye energiløsninger, overvåke pandemier, utvikle vaksiner eller stoppe hackerangrep.

Dette er noen av de mange viktige og spennende samfunnsoppgaver en kan få jobbe med etter å ha brukt krefter på mattebøkene i videregående skole.

Takk kjære studenter for et stort og bredt engasjement for realfagspoengene. Takk for at dere slo alarm.

Takk til Norsk senter for realfagsrekruttering som alltid snakker realfagene sak og som har gjort det med ekstra sterk og klar stemme det siste året.

Vi er så heldige her på IE at vi har besøk av statsråder, statssekretærer og næringslivsledere. Det er vi veldig glade for. Det har gitt oss mang en anledning til å snakke varmt for å beholde realfagspoengene. 

Takk for at dere hørte på oss og forsto oss.