Studiestart 2021

Fra sjøforsvaret til marin på NTNU

Oda Bruun-Olsen tilbrakte sin tid i militæret på sjøen. Nå begynner hun på sitt første av fem planlagte år ved marin teknikk.

Når Oda Bruun-Olsen skal immatrikuleres blir det ikke på frimerket som i tidligere år, men digitalt sammen med klassen.
Når Oda Bruun-Olsen skal immatrikuleres blir det ikke på frimerket som i tidligere år, men digitalt sammen med klassen.
Publisert Sist oppdatert

Det er to år siden Oda Bruun-Olsen fullførte videregående. Nå skal hun begynne med marin teknikk ved NTNU. Det er bare en uke siden hun flyttet til Trondheim fra Bærum, men allerede er hun i gang med forkurs i matematikk.

- Ja, det går litt så som så. Jeg føler det er litt lenge siden sist jeg har vært på skolebenken. Men så er det greit å få frisket opp litt. Og så får man truffet litt folk og får se at det er ålreite folk her i Trondheim også, sier hun og ler.

Bruun-Olsen forteller at hun har hørt veldig mye bra om studiebyen Trondheim og gleder seg til å bli kjent med byen og studentmiljøet. Fra før av er hun på vei inn i ukjent territorium.

- Jeg er ganske fersk når det kommer til Trondheim. Jeg har hatt en liten tur her forrige høst og så tok jeg en liten tur nå i høst bare for å bli kjent med byen. Men jeg har hørt veldig mye fra kjente.

Opptatt av klima og miljø

Hun forteller at hun gleder seg mye til det sosiale, med linjeforening, UKA og å bli kjent med nye mennesker. Men hun gleder seg også til det faglige. Det at hun tilbrakte et år på båt i kystvakten, for å så begynne på marin er litt tilfeldig.

- Jeg hadde allerede tenkft å studere marin før jeg dro inn i forsvaret. Så koblingen der er nok mest at jeg er veldig glad i havet. Jeg liker veldig godt teknikk og å finne ut hvordan ting fungerer. Så gikk jeg gjennom de studiene som tilbys her ved NTNU og tror jeg kom fram til noe som både er gøy å studere og som kan gi meg en interessant jobb etterpå, forteller Bruun-Olsen.

Hun er ikke helt sikker på hva det er hun vil gjøre når studiene er fullført. Men sier hun gjerne kunne tenke seg å jobbe med noe der hun kan bidra til ny kunnskap som gagner klima og miljø.

- Det er mye å gå på her. Bare tenk på hvor mye utslipp det er fra skipsnæringa. Om man kan kutte utslippene fra et containerskip med bare noen få prosent så utgjør det en kjempeforskjell på verdensbasis.

Ble møtt av militæret på hjemkomst

Før hun gikk inn i forsvaret fikk hun dratt på backpacking. Bruun-Olsen reiste blant annet til Vietnam, Laos, Kambodsja og Thailand. Hun var i Indonesia da Korona begynte å bryte ut hjemme i Norge. Der hun var var det ikke noe smitte. Men da Norge begynte å stenge grensene måtte hun og vennene avbryte reisen tidligere enn planlagt.

- I det vi landet i Tyrkia fant vi ut at de skulle stenge grensene til norden samme dag. Så vi var ikke sikker på om vi i det hele tatt kom oss ut. Men vi kom oss med på siste fly. Da vi kom til Gardermoen ble vi møtt av en tom flyplass der de eneste som var der var Heimeværnet. Der kom vi i flagrende elefantbukser etter å ha levd glade dager i Asia og ble møtt av militæret på flyplassen. Det var noe surrrealistisk.

- Vet ikke hvordan det var før korona

Rett etter returen fra det store utland bar det til rekruttskolen før hun seilte bøljan blå i sjøforsvaret. Å leve gjennom koronatiden på skip var ikke så forskjellig fra hvordan det ellers ville vært.

- Man er jo helt oppå hverandre. Så akkurat der var det nok ikke så forskjellig under korona.

Nå gleder hun seg til å få kommet i gang og håper på et mer normalt semester, der man kan treffe mennesker, dra på konserter og ha forelesninger på campus.

- Jeg vet jo ikke hvordan det var før korona. Så det er litt vanskelig for meg å sammenligne, men jeg håper vi slipper unna mer lockdown og sånt.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.