Dataeksperter med opprop mot Smittestopp

- Vi frykter at Smittestopp resulterer i en overvåkning vi hittil ikke har sett i det norske samfunnet, skriver en gruppe dataeksperter i et opprop.
Sporingsetikk. I et opprop foreslås det å dele opp appen Smittestopp i to løsninger. 

Sporingsetikk. I et opprop foreslås det å dele opp appen Smittestopp i to løsninger. 

Applikasjonen er utviklet av Simula for FHI i den hensikt å spore spredningen av covid-19.

I oppropet som er lagt ut for tilslutning via signering, blir norske myndigheter bedt om å gå bort fra sin nåværende strategi om å samle store mengder data i en sentralt database, fordi dette kan føre til storstilt overvåkning av samfunnet.

Det er NRKBeta som først omtalte oppropet. Her foreslår initiativtakerne å dele opp Smittestopp i to – én for kontaktsporing og én til innsamling av forskningsdata.

- Samle inn minst mulig data

- Selv om kontaktsporings-appers effektivitet er omstridt, er det spesielt viktig å sikre at appene som blir implementert bevarer personvernet til brukerne, noe som også vil beskytte mot andre problemer, står det videre å lese i oppropet.

For en tid siden gikk nær 300 eksperter på kryptologi og personvern fra 28 land verden rundt sammen i et opprop hvor de advarer mot farene forbundet med slik smittesporingsteknologi.

Del opp appen

Oppropet lister opp fire prinsipper som bør følges i framtidig utvikling:

Dele opp løsningen i to apper. Én for kontaktsporing og én for innsamling av forskningsdata.

Dataminimering: I prosessen med å logge hvem brukene har vært i nærheten av, må appen for kontaktsporing samle inn så lite data som mulig.

Gjennomsiktighet: Det må være full gjennomsiktighet i styring og teknisk implementering. Protokoller og konfigurasjoner levert av tredjeparter må stilles tilgjengelig for granskning av offentligheten.

Designet for personvern: I valget mellom to løsninger, må alltid den mest personvern-bevarende løsningen velges.

Lokal lagring

Oppropet er underskrevet av profiler innen IT, sikkerhet, forskning og juss, som Toril Nag, Torgeir Waterhouse, Bente Kalsnes, Jon Wessel-Aas og Lillian Røstad.

Ved NTNU har Torbjørn K Svendsen, leder for NTNU Digital og John Krogstie, leder for Institutt for datateknologi og informatikk, blant dom som har skrevet under. Det har også Bjørn Villa, førsteamanuensis ved informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi, gjort.

I et tidligere intervju med UA stilte Svendsen seg kritisk til lagringsløsningen som ble valgt for appen.

LES OGSÅ: Dataeksperter mener FHI har valgt feil løsning

- Man står overfor et valg mellom å lagre data sentralt eller å la dem ligge hos den enkelte bruker. Det bør være mulig å velge lokal lagring, sa professor Svendsen.

Også Maria Bartnes, som er forskningssjef ved Sintef Digital, har signert. Bartnes sier til NRKBeta at oppropet ønsker å synliggjøre at det er mange som mener man ikke må velge mellom personvern og helse.

– Det har vært mange saker i mediene knyttet til personvern og Smittestopp, men ved å samle mange får vi en ny stemme. Budskapet er ikke nytt, det nye er at vi samler oss. Sammen viser vi at det fins kunnskap for å løse utfordringene på en mer personvernvennlig måte enn det som har blitt valgt, sier Bartnes til NRKbeta.

I skrivende stund har 66 personer signert oppropet.

Smittestopp
 
  • FHIs Smittestopp kombinerer GPS og blåtann.
  • Den varsler når to personer har oppholdt seg nærmere hverandre enn 2 meter i mer enn 15 minutter, og den ene har påvist covid-19.
  • Dataene om brukernes bevegelser lagres sentralt i 30 dager, for deretter å bli slettet.
  • Brukernes identitet holdes skjult for FHI.
  • Formålet med Smittestopp er todelt: Begrense smittespredning og bibringe data for videre forskning på et senere tidspunkt.
  • Appen er frivillig å laste ned. For at den skal fungere etter hensikten må minst 60 prosent av befolkningen laste den ned og aktivere den.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Helseinnovatører får dansk forsterkning

Nå blir Universitetet i København med i Helseinnovatørskolen, sammen med NTNU, Karolinska og UiO.

Svensk universitet sier opp 180 ansatte

Det svenske universitetet Chalmers sier opp 180 ansatte på grunn av store pensjonskostnader.

Sykepleierutdanningen i Gjøvik får ingen nye studieplasser

Årsaken er at Sykehuset Innlandet ikke hadde kapasitet til flere praksisplasser.

Gratis parkering ved NTNU

Fra 15. juni kan ansatte ved NTNU i Trondheim parkere gratis.