Klimaaktivistene dømt i Oslo tingrett for Skrik-aksjonen

Kristina Visakorpi og Lena Valentina Mair forsøkte å lime seg fast til Munch-maleriet. De ble ilagt bøter som de nektet å betale. Nå har retten stadfestet bøtene.

Kristina Visakorpi og Lena Valentina Mair er nå dømt i Oslo tingrett.
Kristina Visakorpi og Lena Valentina Mair er nå dømt i Oslo tingrett.
Publisert

De to aktivistene Kristiina Visakorpi og Lena Mair, som forsøkte å lime seg fast til Munch-maleriet Skrik i Nasjonalmuseet i fjor, er nå dømt for det i Oslo tingrett, melder Aftenposten.

Kvinnene, som er 25 og 34 år gamle, var også siktet for å ha deltatt i to demonstrasjoner i Oslo i 2022 der «alminnelige fred og orden» ble forstyrret. Blant annet skal de ha hindret trafikken.

Postdoktoren og studenten ved NTNU ble ilagt bøter på henholdsvis 24.500 kroner eller 24 dager i fengsel. Den andre kvinnens bot er på 16.000 kroner eller 16 dager i fengsel. Begge nektet å betale.

Sistnevnte må også betale saksomkostninger på 1500 kroner.

På rettsakens første dag spurte UA om de er villig til å gå i fengsel for saken.

- Jeg vil ikke si jeg er villig, det er jo selvsagt ikke noe som man vil. Samtidig er jeg heller ikke villig til å betale en bot, når jeg mener vi ikke har gjort noe galt. Om vi skulle bli satt i fengsel er det ikke så mye vi kan gjøre med det, men jeg mener jo det vil være staten som gjør en stor feil, svarte Mair.

Ulike oppfatninger blant studenter og ansatte

Da Universitetsavisa snakket med Visakorpi umiddelbart etter protesten på Nasjonalmuseet sa de at de fikk støtte fra mange kollegaer og medstudenter ved NTNU. På den andre siden var det flere blant UAs lesere ved universitetet som stilte seg kritisk til demonstrasjonsformen. Debatten gikk også i UAs meningsspalter. Mange sier de støtter saken, men mener midlene kun virker kontraproduktivt. De sier det uansett er noe som i liten grad påvirker det daglige livet på campus.