Ad vettuge spørsmål

Kjære rektor Gunnar Bovim: Besinn deg! Ikke led oss – eller i første omgang Styret – inn i en prosess som ingen aner hvor ender, skriver professor Brit Mæhlum i dette leserbrevet.

Nordistikk-professor Brit Mæhlum ba Bovim om å lukke fusjonsvinduet under allmøtet om Saks-prosessen på Dragvoll.
Publisert Sist oppdatert

I intervjuet UA hadde med Per Morten Schiefloe forrige uke angående mulige fusjoner mellom NTNU og andre institusjoner, uttaler Schiefloe følgende:

”Det ulykksalige er at med en gang man begynner å snakke om sammenslåing, så handler alt om struktur. Det stjeler all oppmerksomhet. Alle bruker kreftene sine på organisasjonskart, piler og bokser. Det man skulle ha spurt om, er hvor det fins potensial for samarbeid. Det er et vettugt spørsmål”. I realiteten koker hele denne debatten ned til nettopp dét: Hvor ligger de potensielle fordelene med å sluse to eller flere institusjoner gjennom en fusjonsprosess, versus det å initiere et mer eller mindre forpliktende samarbeid mellom de samme institusjonene? Eller for å stille spørsmålet på en annen måte – er de mulige fordelene med en fusjon større enn omkostningene? Mange tviler sterkt på det. Tvert imot er flere av oss nokså overbeviste om at det ulykksalige scenariet som Schiefloe trekker opp, her er det mest sannsynlige. Og det gjelder enten det skulle bli satellitt-modellen eller ”bare” fusjonen med HIST som blir utgangen på hele denne debatten.

Så derfor, kjære rektor Gunnar Bovim: Besinn deg! Ikke led oss – eller i første omgang Styret – inn i en prosess som ingen aner hvor ender, ja, som til overmål kanskje ikke har noen ende.