Forskere og politikere skal speed date på Technoport

- Det er ikke så vanskelig å få kontakt med folkevalgte som mange tror. Vi trenger at flere teknologer og forskere bidrar i samfunnsdebatten, sier daglig leder Snorre Valen i Foreningen Technoport.

Høyres Henrik Asheim er blant stortingspolitikerne som kommer til Technoport. Bildet er fra da han vikarierte som kunnskapsminister og besøkte NTNU.
Publisert Sist oppdatert
Snorre Valen er daglig leder i Foreningen Technoport. Han vil bekjempe forestillingen om at bare de største og mest ressurssterke har tilgang på folkevalgte.

- Det er ingen hemmelighet at store selskaper, industri og lobbyister har god tilgang på politikerne våre for å gi sine innspill til rammebetingelser, forskningspolitikk og så videre. Men forskere og grasrota innen teknologi og innovasjon har ikke nødvendigvis det samme. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Snorre Valen.

Får ti minutter med politikerne

Den avtroppende SV-nestlederen er daglig leder for Foreningen Technoport. Under Technoport-konferansen onsdag 27. mars arrangerer de derfor speed dating mellom forskere og stortingspolitikere. Valen forteller at alle som melder seg på får ti minutter med den eller de folkevalgte de ønsker å snakke med. Gruppen med politikere representerer flere partier og komiteer.

- Det er naturlig å anta at det kommer innspill både på klimapolitikk, organisering av sektoren og forskningspolitikk. VI har forsøkt å legge til rette for et bredt spekter av tema gjennom å ha politikere med ulik tilknytning, sier Valen.

Han er spent på hvilke innspill forskerne har å komme med. Det er også åpent for at personer som jobber i oppstartsbedrifter og andre interesserte kan melde seg på, men det er en forutsetning at de som skal møte politikerne ikke representerer store selskaper eller organisasjoner.

- Trenger ikke være vanskelig å bli hørt

- Noe av poenget med dette er å vise at det ikke trenger å være så vanskelig å bli hørt av politikerne uten å representere en stor organisasjon eller bedrift. Jeg tror mange har et inntrykk av at det er vanskelig å kontakte politikere, men det skal det ikke være. Vi vil bekjempe forestillingen om at bare de største og mest ressurssterke har tilgang på folkevalgte, sier Valen.

Konseptet er kraftig inspirert av Trøndelagsmøtet, som har hatt lingende møter med politikere i flere år. Der har Valen selv sittet på andre siden av bordet, og det har han hatt gode erfaringer med.

Dagen før konferansen skal han holde et eget kurs i politisk påvirkning og demokratisk deltakelse.

- Bruk telefonkatalogen

- Vi trenger at flere teknologer og forskere bidrar i samfunnsdebatten. Jeg har ingen hemmelige triks, men kommer til å peke på at det er gankse enkelt å få kontakt med folkevalgte.

- Hvordan får man det?

- Jeg pleier å si at det fins to veier: Enten kan du betale masse penger for å få hjelp av et kommunikasjonsbyrå, eller så kan du bruke telefonkatalogen. De fleste folkevalgte er mer tilgjengelige, og setter mer pris på å bli kontaktet, enn mange tror.

Over 1000 deltakere ventes når den årlige Technoport-konferansen går av stabelen. Mariana Mazzucato, Torbjørn Røe Isaksen, Silvija Seres, Hans Petter Brøndmo, Maria Strømme, Timo Vuori, Astrid Undheim og Barbara Bulc er blant talerne.

Disse politikerne vil møte forskerne:

* Henrik Asheim (H), Finanskomiteen
* Åsmund Aukrust (Ap), Energi- og miljøkomiteen
* Kari Elisabeth Kaski (SV), Finanskomiteen
* Sivert Bjørnstad (Frp), Finanskomiteen
* Torstein Tvedt Solberg (Ap),Utdannings og forskningskomiteen

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Snorre Valen ny leder i Technoport