Mener iranersakene er blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.
Viktig. Sverre Lodgaard er glad for at fagfolkene på NTNU har sagt så klart fra. 
        
            (Foto: Nupi)

Viktig. Sverre Lodgaard er glad for at fagfolkene på NTNU har sagt så klart fra.  Foto: Nupi

Den tidligere lederen for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) har de siste årene særlig arbeidet med forholdet mellom USA, Iran og Israel. Lodgaard synes det virker som om PST henger fast i fortida.

- De bør lytte til de faglige vurderingene til NTNUs ansatte, mener Lodgaard, som er en av Norges fremste eksperter på Irans atomprogram.

PST mot stormaktene

Norges innstramming i forhold til iranske forskere står i motstrid til den internasjonale utviklingen. I november i fjor inngikk stormaktene en avtale med det nye regimet i Iran som klart uttrykte at landet har rett til et sivilt, kjernefysisk program. Målet for interimavtalen som gjelder nå, er at den skal munne ut i en avtale der Iran til slutt blir behandlet likt med alle andre land som ikke har kjernefysiske våpen.

- Alle stormaktene er enige om dette, konstaterer Lodgaard.

I denne situasjonen instruerer altså PST UDI til å stramme inn, og sier at andre europeiske land er strengere, for de slipper ikke en gang inn iranere.

PSTs utsagn står tilsynelatende i motstrid til praksisen på Chalmers tekniska högskola i Gøteborg. De likner NTNU i mangt og mye, men har en helt annen praksis overfor iranere:

- Det eneste studiet vi utelukker iranere fra, er kjernefysikk, fortalte Lotta Rydberg på Chalmers’ inntakskontor til Sveriges Radio i går.

Gammelt fiendebilde

- Gamle fiendebilder er vonde å vende, sier Sverre Lodgaard:

- Iran i går og Iran i dag er to forskjellige ting. USAs gamle fiendebilde skriver seg fra revolusjonen i 1979, der gisseltakingen var en stor ydmykelse, men der det nok stakk enda dypere at Iran gjorde seg uavhengig. Europas holdning har også vært sterkt kritisk, men situasjonen er i ferd med å endres. PSTs holdning høres ut som en refleksjon av fortiden snarere enn nåtiden. Kanskje er de så restriktive for å være på den sikre siden, kanskje har de også reagert på det store antallet søkere.Iran og Nord-Korea

I går fortalte Sveriges Radio også om Mahtab Emami, som allerede bor i Norge med familien. Hun skjønte ingen ting da hun ble avvist som student på Høgskolen i Buskerud. Da hun ba om skriftlig begrunnelse, fikk hun til svar at «Alle våre sivilingeniørutdanninger er stengt for iranske borgere på grunn av sanksjonene mot Iran og Nord-Korea.»

Når Sverre Lodgaard får referert begrunnelsen, begynner han først å le. Så blir han mer alvorlig:

- Å slå Iran i hartkorn med Nord-Korea er helt håpløst. Det er bra dere tar opp dette, for denne praksisen har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

- Rektor Bovim gjør også et poeng av at Norge taper i konkurransen om de beste hodene…

- Jeg er glad for å høre at fagfolkene på NTNU sier fra så klart som de gjør.

Jeg er glad for å høre at fagfolkene på NTNU sier fra så klart som de gjør.

Sverre Lodgaard, Nupi
Relaterte artikler

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

SV forfølger iranersaken

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener behandlingen av iranerne på NTNU er så håpløs at det nesten er komisk. Nå tar han affære overfor statsråden.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Nå har han reist

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Tungt å høre hjemme på bekymringslisten

Det føles tungt å høre hjemme i landet som ligger øverst på bekymringslisten til atomenergibyrået, FNs sikkerhetsråd og Politiets Sikkerhetstjeneste. Men det aller tyngste er at folk i vest ikke skiller mellom landet Iran og det iranske folket.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor ved UiB tiltalt for å ha levert falske reiseregninger

En professor ved Universitetet i Bergen er tiltalt for grovt bedrageri.

Rekordlav flytende rente hos Lånekassen

Fra 1. september vil den flytende renta på studielån ligge på 1,539 prosent. Så lav har den aldri vært før.

Digital fotoautomat skal opprettholde smittevern på campus

En nettbasert løsning skal hindre kø blant studenter og ansatte som trenger adgangskort til semesterstart.

Ytring:

Kan vi gjøre Norges framtid til NTNUs sommervisjon?

NTNU-tankesmien bør ikke bare studere virkeligheter, men få nye virkeligheter til å oppstå, skriver Arne B. Johansen.