NTNU ber Israels ambassade om forklaring på utvisningen

NTNU vil ha klarhet i hva som egentlig skjedde på Ben Gurion- flyplassen i Tel Aviv 30. august, da NTNU-student Sigrid Sivertsen Haugan ble avvist og fikk 10 års innreiseforbud til Israel.
Vil ha klarhet og råd. Hilde Skeie, leder av Internasjonal seksjon ved NTNU har henvendt seg til Israels ambassade i Oslo og til ledelsen ved Birzeit, NTNUs palestinske samarbeidsuniversitet i Ramallah.  
        
            (Foto: Arkiv. Sølvi W. Normannsen)

Vil ha klarhet og råd. Hilde Skeie, leder av Internasjonal seksjon ved NTNU har henvendt seg til Israels ambassade i Oslo og til ledelsen ved Birzeit, NTNUs palestinske samarbeidsuniversitet i Ramallah.   Foto: Arkiv. Sølvi W. Normannsen

Mandag skrev Hilde Skeie, som leder Internasjonal seksjon ved NTNU, brev både til Israels ambassade i Oslo og til ledelsen ved NTNUs palestinske samarbeidsuniversitet Birzeit i Ramallah på Vestbredden.

- Vi ønsker klarhet i hva som har skjedd, og har bedt om å få det, sier Hilde Skeie til UA.

Aldri hatt problemer tidligere

Hun sier NTNU har sendt mange studenter til Birzeit, og aldri tidligere opplevd problemer. Sigrid Sivertsen Haugan tar bachelor i sosialantropologi, og bruker mellomåret til å studere arabisk ved Birzeit. Det var da hun skulle vende tilbake til sitt andre semester at hun fikk problemer i sikkerhetskontrollen på Ben Gurion. Etter råd og i frykt for ikke å slippe inn i landet, oppga Haugan at hun var turist – og ikke student ved Birzeit.

Hun satt 5 timer i avhør, og ble holdt over natten i et deportasjonssenter før hun ble utvist. Siden israelsk sikkerhetspoliti tok henne i å ikke snakke sant, ble hun også ilagt et 10 år langt innreiseforbud til Israel.

- Vi er en suveren stat.  Vi bestemmer selv hvem som får krysse våre grenser. Når folk lyver, eller ikke retter seg etter våre regler, står vi fritt til å avvise dem, sa Dan Poraz, førstesekretæren ved Israels ambassade i Oslo til UA mandag.

LES OGSÅ: Legger ikke skjul på at hun løy, mener politiet gjorde det samme

Da UA snakket med Israels ambassade mandag hadde man fortsatt ikke bragt klarhet i hva som egentlig skjedde på Ben Gurion flyplassen for to uker siden - annet enn at studenten hadde løyet om sitt ærend. Nå krever også NTNU å få klarhet.

I brevet heter det blant annet at NTNU "med stor sorg har fått vite at en av universitetets studenter ved samarbeidsuniversitetet Birzeit ble nektet innreise av israelske immigrasjonsmyndigheter etter sommerferien".

Vil at ambassaden klargjør

Skeie forteller at saken har vakt oppsikt, og at hun får mange henvendelser – både fra media, studenter og andre universiteter.

Hun ønsker derfor at ambassaden klargjør hvorfor studenten ble avvist – og hvorfor hun faktisk er ilagt innreiseforbud for 10 år.

Skeie viser til at NTNU samarbeider med universiteter både i Israel og Palestina, og påpeker at det vil være uheldig om studenter hindres i å reise på planlagte og godkjente utvekslinger til Palestina.

Skeie sier til UA at NTNU ber derfor om ambassadens forklaring, slik at man kan hindre lignende hendelser i framtiden.

Førstesekretær Dan Poraz sier til UA at det er helt i orden å reise inn for å studere ved Birzeit. Allikevel har ikke utenlandske studenter studentvisum for opphold ved palestinske universitet, men må reise på turistvisum som kun varer tre måneder.

Ber ledelsen ved Birzeit om råd

På spørsmål om dette er noe NTNU vil ta opp, sier Skeie at NTNU har hatt mange studenter ved Birzeit og at det aldri har vært problemer med opphold tidligere.

- Vi kan ikke lage et problem ut av noe som ikke er det, sier hun.

Lederen for NTNUs internasjonale seksjon har også rettet en henvendelse til Birzeits ledelse om saken. Skeie ber om tilbakemelding på om dette ofte hender utvekslingsstudenter, og hva slags råd ledelsen der vil gi studenter som vil til Birzeit.

null
Relaterte artikler

”Latterlig å påstå at vi hindrer studenter i å dra til Palestina”

- Vi er en suveren stat.  Vi bestemmer selv hvem som får krysse våre grenser.  Når folk lyver, eller ikke retter seg etter våre regler, står vi fritt til å avvise dem.

Legger ikke skjul på at hun løy, mener politiet gjorde det samme

- Det stemmer jo at jeg løy. Jeg har ikke lagt skjul på det, og jeg tar ansvar for det, sier Sigrid Sivertsen Haugan.

NTNU-student anholdt og utestengt fra Israel i 10 år

Sigrid Sivertsen Haugan studerer ved NTNUs samarbeidsuniversitet Birzeit i Ramallah på Vestbredden, men da hun vendte tilbake etter sommeren ble hun pågrepet av israelsk grensepoliti og nektet innreise de neste 10 årene.

”Håper å finne forskningsfelt som kommer verden til gode”

Den norske delegasjonen som reiser til Israel søndag teller syv personer: To forskere fra NTNU,  én fra Universitetet i Stavanger, samt fire delegater fra Olje- og energidepartementet inkludert statsråd Tord Lien.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.