Tjora feid av banen da han foreslo valgt rektor

Styremedlem Aksel Tjora fikk kraftig motbør da han ønsket å få NTNUs styre med på en diskusjon om at ny rektor skal bli valgt framfor ansatt.
Ingen entusiasme fra de andre styremedlemmene om å diskutere valgt rektor i stedet for ansatt. Fra venstre: Nina Refseth, Aksel Tjora og Per Kristian Røkkum Berget.  
    
      (Foto: Mari Rian Hanger)

Ingen entusiasme fra de andre styremedlemmene om å diskutere valgt rektor i stedet for ansatt. Fra venstre: Nina Refseth, Aksel Tjora og Per Kristian Røkkum Berget.   Foto: Mari Rian Hanger

Denne saken er oppdatert for å klargjøre at det var rektorperioden det ble stemt over og ikke valgt eller ansatt rektor.

- Jeg er rett og slett litt forbannet nå. NTNU hadde trengt en fundamental diskusjon om ledelse og strategisk tenkning i forhold til vitenskapelig praksis. Nå la de ballen død, sa Tjora oppgitt og motløs da det ekstraordinære styremøtet var over.

Da UA intervjuet ham rett etterpå, satt han  helt pumpa og demotivert i stolen, med liten lyst til å gyve løs på styreseminaret som umiddelbart sto for tur.  

- En leders lojalitet

NTNU har siden 2005 hatt ansatt ledelse, mens det før den tid var vanlig med valg av rektor. Både Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har valgt rektor. Universitetsloven gir åpning for at NTNUs styre kan velge valgt rektor hvis et flertall av styremedlemmene ønsker det. Da blir rektor også styreleder.

- Dette handler om hvilken lojalitet rektor har, om den går oppover eller nedover. Det handler også om kollegial styring framfor topptung styring, sa Tjora og viste til at mange kolleger ønsker en slik modell.

- Jeg er sterkt imot

Han fikk liten støtte rundt bordet. Eller rettere sagt: Ingen.

Styreleder Svein Richard Brandtzæg påpekte at han er styreleder framtil sommeren 2021, og at det ikke er mulig å få valgt rektor i denne perioden.

- Dette er en fundamental sak som må utredes. Den er i strid med den retninga vi går. Jeg sitter blant annet i et etisk utvalg som nettopp problematiserer hvor etisk uheldig det er at rektor også er styreleder, sa han.

Eksternt styremedlem Maria Strømme var enig med styrelederen.

- Man må kunne stille en leder til ansvar og ha mulighet til å avsette ham. Det blir vanskeligere med en valgt rektor. Jeg er sterkt imot at rektorer skal velges, sa Strømme engasjert.

Maria Strømme er professor ved Uppsala universitet og eksternt styremedlem. 
    
      (Foto: Mari Rian Hanger)

Maria Strømme er professor ved Uppsala universitet og eksternt styremedlem.  Foto: Mari Rian Hanger

 

- Burde informert oss

Aksel Tjora fikk også kritikk for at styremedlemmene ikke ante noe om at han ville ha en slik diskusjon. Det kom bardus på dem og de måtte lese om forslaget i Khrono seint tirsdag kveld. Derfor ytret flere at de ikke ønsket en realitetsdiskusjon på stående fot.

- Jeg synes veldig lite om at vi fører en prosess i media på forhånd, slik at pressen blir en del av saksbehandlinga, sa ansattrepresentant Kristin Melum Eide.

Da rektorperioden ble diskutert, ønsket Tjora at den skulle være på 1,5 år. Dette ville gi NTNU tid til å diskutere om de skal gjeninnføre valgt rektor. Flertallet ville imidlertid ha en rektorperiode på 5,5 år.

- Det er vanskelig å få debattert dette, sa han matt da UA intervjuet ham rett etter møtet, men innså at han håndterte saken klønete på forhånd.

- Er du overrasket over at du fikk så liten støtte?

- Nei, jeg er egentlig litt forbannet. Min opplevelse er at det er vanskelig å få til mer grunnleggende diskusjoner i styret, sa han før han tuslet avgårde for å finne styreseminaret, der styret, dekaner, tillitsvalgte og andre ledere skal diskutere blant annet kommende stortingsmelding om arbeidsrelevans.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Skattejakt i bibliotekene:

Noen bøker er så små at folk fikk synsskader

Fem hundre år gamle prestehåndbøker, byplaner fra etterkrigstiden, og en førsteutgave av en av Isaac Newtons verker. Det er bare noe av det man kan finne på Gunnerusbiblioteket og i Dora-arkivet.

Gjesteskribenten:

Ved universitetene virker det som man snakker om studenter og ikke med dem

Det finnes ingen enkel løsning på den manglende tilliten mellom studenter og ansatte i debatten om tilsynelatende lettkrenkede studenter, men en god start er å snakke mer med studentene og mindre om dem, mener denne ukens gjesteskribent.

Ville gjøre studie på skolestenging - fikk nei

– Vi trenger randomiserte studier for å finne ut om skolestenging er en god idé. Det er sørgelig at vi ikke klarer å gjennomføre det, sier fagdirektør Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet.

Mener Nokut har for mye makt

Avgått Nokut-direktør Terje Mørland mener dagens regelverk bør slankes.