KD ba UiT holde seg unna Nesna

UiT - Norges arktiske universitet så på muligheten for å tilby etter- og videreutdanning på Nesna, men ble anmodet av Kunnskapsdepartementet om å ikke engasjere seg mer, ifølge UiT-rektor Anne Husebekk.
UiT-rektor Anne Husebekk ønsker å få avklart hvilke muligheter UiT har for å drive utdanning i hele Nord-Norge. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

UiT-rektor Anne Husebekk ønsker å få avklart hvilke muligheter UiT har for å drive utdanning i hele Nord-Norge.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

– Departementet har bedt UiT om ikke å engasjere seg mot Helgeland ut over det vi har i Mo i Rana. Jeg vil ikke kalle det en instruks, men en sterk anmodning, sier UiT-rektor Anne Husebekk til Forskerforum.

Husebekk oppfatter at dette er en inngripen i universitetets autonomi.

Universitetet besøkte Nesna i august for å se på mulighetene for å tilby etter- og videreutdanning på stedet. Husebekk mener det er behov for slike utdanninger på Helgeland, men understreker samtidig at UiT ikke har noen plan om å overta noen av campusene Nord universitet legger ned eller fagene som blir flyttet. Derfor ventet de med å besøke regionen til etter at Nord universitet hadde gjort vedtaket om nedlegging, skriver Forskerforum.

Nå har Husebekk bedt om et møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Hun ønsker å få avklart hvilke muligheter UiT har for å drive utdanning i hele Nord-Norge og hviken arbeidsdeling departementet ser for seg i deres primærregion. Universitetet viser til at de fikk et landsdelsoppdrag da det ble opprettet i 1968.

Forskerforum har spurt KD om de kan bekrefte at UiT fikk beskjed om å ikke utvide aktiviteten på Helgeland, og i tilfelle hvorfor.

Politisk rådgiver Kjartan Almenning svarer i en epost til Forskerforum at departementet har en løpende dialog med UiT om hvordan de skal utføre sitt samfunnsoppdrag i Nord-Norge. Han skriver videre at KD i tilknytning til diskusjonene om nedlegging av studiesteder ved Nord universitet ba UiT om å ikke tilspisse situasjonen ytterligere. Arbeidsdelingen mellom Nord universitet og UiT blir blant temaene når UiT møter KD 29. oktober.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Etiopiske søkere får avslag:

- Det er ingen ny praksis fra UDI

Hittil i år har 74 prosent av de etiopiske søkerne fått tillatelse til å studere i Norge, opplyser UDI.

Skogestad hedret for fremragende bidrag

Professor Sigurd Skogestad ved NTNUs Institutt for kjemisk prosessteknologi ble hedret i Orlando.

NTNUs ærespris til Sælid

Steinar Sælid er tildelt NTNUs ærespris for 2019.

NTNU ber studenter i Hongkong reise hjem

NTNU følger eksemplet til UiB, KTH og DTU. Ber utvekslingsstudenter i Hongkong om å komme hjem.