Autonomi meg i «rauva»

…som vi så fint sier det her på Helgeland! Leve Nesna, skriver Merethe Paulsen Blomstervik.
Et styre er ikke suverent. Det må både forholde seg til sine eiere og til norske lover vedtatt i Stortinget, skriver Merethe Paulsen Blomstervik. 
        
            (Foto: Hans Petter Sørensen/Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland)

Et styre er ikke suverent. Det må både forholde seg til sine eiere og til norske lover vedtatt i Stortinget, skriver Merethe Paulsen Blomstervik.  Foto: Hans Petter Sørensen/Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

Leve Nesna og autonomi meg i «rauva»

Ordet autonomi er forresten gresk må vite. Mon tro om ikke til og med grekerne selv klødde seg i hauvet og lura på hva dette ordet egentlig innebar? Autonomi betyr fullstendig eller delvis-selvstendighet, selvstyre eller selvbestemmelse. Leser vi litt videre i det store norske leksikon, så ser vi at autonomi i politisk sammenheng betyr særstatus for enkelte delstater eller regioner som ikke er suverene. Ordene «ikke» og «suveren» er her de mest interessante!

Så selv ikke en hel delstat er suveren og hevet over landets lover. Mens i Norge påstår de som styrer landet hardnakket at et lite styre er suverent, og kan gjøre akkurat som de vil. Det spiller ingen rolle for dem om styret overser sin hovedoppgave nr.1 som er samfunnsoppdraget, trikser og finter, spiller tunell med sine eiere og løper i helt motsatt retning. Bare for å ha nevnt det, så eier altså ikke styret seg selv. Det er regjeringa som eier styret.

Så et styre er ikke suverent. Det må både forholde seg til sine eiere og til norske lover vedtatt i Stortinget. Det er til og med noen kloke hoder som har stilt spørsmålstegn med om Norge egentlig er suverent, enn så lenge landet vårt er underlagt direktiver og (lov)regler fra EU pga. EØS-avtalen.

Så kom ikke her og fortell oss Helgelendinger at verken regjering eller Storting kan overprøve det lille styret i Nord. Det er rett og slett bullshit som vi også sier her nord. Regjeringa gjemmer seg bak det flotte ordet autonomi, fordi de kvier seg og ikke ønsker å ta ansvar.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Minister Nybø kunne og burde ha grepet inn for lenge siden. Det har hun derimot ikke evnet å gjøre, og derfor er hun heller ikke skikket til å fortsette i sin post. Det verste er at regjeringspartiene er fullstendig klar over hennes feiltrinn og snakker om det på kammerset, men lar det passere. De synes tilsynelatende det er mindre ubehagelig å ofre en hel landsdel, enn en minister. Det har gått prestisje i saken, og Helgeland med sine 80.000 innbyggere skal ofres for prestisjens skyld. Ufattelig trist og respektløs! Det er direkte et overgrep av befolkninga på Helgeland.

Vi er både skuffet og forbannet etter at innstillinga fra Utdanningskomiteen ble lagt fram, der ingen av regjeringspartiene vil løfte så mye som en finger for å redde Campus Nesna, for ikke å snakke om rauva. Størst er skuffelsen over våre egne, som til dags dato ikke har engasjert seg og vært totalt fraværende i debatten. Dette er et svik så stort at det i mine øyne kan jamstilles med landsforræderi på høylys dag, og landet som er forrådt heter Helgeland. Jeg skulle nærmest til å si: «Gå hjem og skam dere!» Men jeg tar det tilbake. Våre stortingsrepresentanter på Nordlandsbenken fra regjeringspartiene, kan like godt bare bli værende på benken og klamre seg fast til den enn så lenge. For makten deres vil langt fra vare i all evighet og æren trenger vi slettes ikke en gang nevne. De som fortjener å bli nevnt, er menneskene som bor her, i riket Helgeland, for de skal bestå i all evighet. Vi gir oss aldri! Amen.

Merethe Paulsen Blomstervik

Innbygger på Helgeland og evig optimistUA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

PST-saken:

Bekymret for stigmatisering av utenlandske NTNU-ere

NTNU-rektor Anne Borg ber om at saken der to iranske NTNU-ansatte er siktet av PST ikke fører til stigmatisering av en hel gruppe ansatte og studenter.

PST etterforsker NTNU-forskere:

Mener universitetene opptrer naivt overfor spiontrussel

- Varsellampene bør begynne å lyse. Naiviteten er bygget inn i grunnholdningene når det gjelder mellomstatlig samarbeid og samkvem i forskerverdenen, sier professor Jo Jakobsen.

En av fem studenter vil ikke ha barn

Hver femte student i Norge vil ikke ha barn, ifølge en undersøkelse. Andelen som ønsker barn blant studenter, er lavere enn i andre grupper, sier forsker.

SPOR-festivalen:

- Krig er et evig dagsaktuelt tema

Noe av den mest gripende kunsten og musikken har oppstått i menneskenes forsøk på å møte krigen og dens grusomheter på andre måter enn med våpen, ifølge førsteamanuensis i klassiske fag ved NTNU, Thea Thorsen.