Carl von Linné-benken i Botanisk hage blir værende

SVs forslag om å fjerne dedikasjonen på Carl von Linné-benken i Botanisk hage på Tøyen, får ikke gehør hos ledelsen ved Universitetet i Oslo.

UiO har behandlet forespørselen fra bydelsutvalget, og avgjort at benken blir stående.
UiO har behandlet forespørselen fra bydelsutvalget, og avgjort at benken blir stående.
Publisert Sist oppdatert

Naturhistorisk museum mener benken markerer en viktig del av vitenskapens historie.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ville ha fjernet en benk bygget til ære for den svenske vitenskapspionéren Carl von Linné, som står i Botanisk hage. Bakgrunnen var at de mente Linné var rasistisk.

Utvalget meldte at de ville sende en formell oppfordring til universitetet i Oslo på tirsdag. Den ble behandlet samme dag, og nå har ledelsen ved Naturhistorisk museum bestemt at benken blir værende, melder Uniforum.

LES OGSÅ:

– Vi har en benk. Den står der og vi ser ikke at det er aktuelt å fjerne den som respons på det som kom fra bydelsutvalget, sier fungerende museumsdirektør Jan Lifjeld til Khrono.

Lifjeld understreker imidlertid at Naturhistorisk museum ikke ønsker å skjule at Linné gjorde vurderinger som i dag anses som forkastelige. Svensken forsøkte på ett tidspunkt å kategorisere menneskearten inn i fire ulike raser.

— Denne debatten har belyst en annen viktig side av Linné som kanskje ikke alle har vært klar over, og det har vært opplysende, sier Lifjeld.

Rektor Svein Stølen sier til nettavisa at han stiller seg bak avgjørelsen. Han mener saken er blåst ut av proporsjoner, men åpner for at plaketten ved siden av benken kan endres på. 

Powered by Labrador CMS