Buzz Aldrin kommer ikke til Starmus

Det samme gjelder kosmonauten Alexei Leonov. Dermed har festivalen mistet tre av sine største trekkplastre.

Buzz Aldrin forlater helikopteret som plukket ahm og medastrunaut Jim Lovell etter Apollo 12-ferden i 1966. I dag skulle han landet i Trondheim, men 87-åringens helsetilstand gjør at dette ikke er mulig.
Publisert Sist oppdatert

Fra før er det kjent at fysiker og matematiker Stephen Hawking ikke kommer. Nå ser det ut til at heller ikke Buzz Aldrin, den andre mannen til å gå på månen, kommer til festivalen. Det samme gjelder kosmonaut Alexei Leonov, som var den første som gjennomførte en romvandring.

Det er NRK som først meldte dette sent i går kveld.

For kort tid siden måtte festivalens største trekkplaster, Stephen Hawking, også varsle fra om at hans helsetilstand ikke tillater en slik reise.

Dermed er det klart at tre av de største trekkplastrene likevel ikke kommer til vitenskapsfestivalen som starter i dag søndag.

Prosjektkoordinator for Starmus, Karl Asmund Olsson, bekrefter overfor UA at Aldrin har meldt avbud i siste liten, grunnet sin helsetilstand. Aldrin fikk reiseforbud av legetMannen er 87 år gammel.

Olsson forsikrer imidlertid at de to andre av i alt tre månevandrer kommer: Charles Duke og Harrison Schmitt.

- Er det et stort tap for festivalen at Aldrin ikke kan komme?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det er et trettitalls andre interessante personer som har mye å fortelle. Dessuten blir Aldrin ikke helt fraværende – han blir med via Skype, sier Olsson.

Apollo 17 and Beyond

Aldrin blir med via Skype på en fellesopptreden til fastsatt tid, tirsdag klokka 14.10.

Duke holder foredrag over temaet "Apollo 17 and Beyond" i Aldrins sted mandag klokka 16.

Ifølge prosjektkoordinatoren er det også helsemessige årsaker til at ikke Alexei Leonov kommer.

Søndag åpnes festivalens science camp i Trondheim spektrum. Mandag er den offisielle åpningen av festivalen samme sted.

- Vi synes selvfølgelig det er synd med forfall, men nå gleder vi oss bare til å komme i gang, sier prosjektkoordinatoren.