USA:

Eliteuniversiteter anklages for å ta imot skjulte donasjoner fra Russland og Kina

Det amerikanske kunnskapsdepartementet beskylder Harvard og Yale for å ikke ha innrapportert hundrevis av millioner dollar fra utenlandske donorer i land som Russland og Kina. Nå har amerikansk KD innledet etterforskning.

Arrestasjonen av professor Charles M Lieber ved Harvard antas å ha vært en av årsakene til at Trump-administrasjonen krever redegjørelse fra blant annet dette universitetet for hva de har mottatt av pengegaver fra utlandet.
Arrestasjonen av professor Charles M Lieber ved Harvard antas å ha vært en av årsakene til at Trump-administrasjonen krever redegjørelse fra blant annet dette universitetet for hva de har mottatt av pengegaver fra utlandet.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge et brev fra amerikansk KD har de to eliteuniversitetene til sammen unnlatt å innrapportere minst 375 millioner dollar i form av donasjoner fra utlandet over en periode på minst fire år. I en kommentar til saken uttaler kunnskapsminister Betsy DeVos at «dette handler om transparens.»

«Dersom colleger og universiteter aksepterer fremmede pengegaver og andre gaver, fortjener studentene deres, donorer og skattebetalerne å vite hvor mye og fra hvem.»

Ifølge The New York Times er det særlig de kinesiske teleseskapene Huawei og ZTE man fokuserer på, ettersom Trump-administrasjonen har merket dem som selskaper som utgjør sikkerhetsrisiko. Russiske Kaspersky Lab er også under mistanke.

Amerikansk KD har videre blinket ut Skolkovo Foundation of Russia, samt et selskap med koplinger til Iran, Alavi Foundation, og Quatar National Research Fund.

- Sort hull

I en senatsrapport fra februar i fjor beskrives Kinas innflytelse i det amerikanske utdanningssystemet som et «svart hull» siden universiteter har unnlatt å innrapportere donasjoner fra utlandet.

Det var Wall Street Journal som først skrev om pengegavene.

Ifølge The New York Times kommer er de amerikanske myndighetenes henvendelse til Harvard etter etterforskningen av forskningslederen Charles M Lieber, som er anklaget for å ha løyet om stipender han har mottatt fra Kina. Det gjelder et program kant De tusen talenters plan for rekruttering av forskere verden over. Også Wuhan University of Technology skal ha vært involvert.