Ikke bidra til å styrke den israelske okkupasjonsstaten

Det er vanskelig å tro at Rektor Bovin er så dårlig orientert at han tror samarbeid med Israel “ikke er politisk”?

Men jeg er ikke i tvil om at FRP statsråden Tord Lien ser det som en politisk handling når han går inn for å styrke det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Israel. Den brutale politikken Israel har ført mot det okkuperte palestinske folket, særlig fra 2000- tallet, med blant annet 4 Gazakriger, har ført til at Israel i stadig større grad er blitt utsatt for skarp kritikk og tallrike boikottvedtak fra regjeringer og organisasjoner over hele verden.

Etter at Netanyahu-regjeringen for kort tid siden innsatte ultra – høyrepolitikeren Avigdor Lieberman som forsvarsminister, en mann som stadig går inn for å fjerne palestinere fra Israel, er fordømmelsen av den israelske politikken intensivert. Også mer moderate israelske politikere fortviler. Tidligere statsminister og general Ehud Barak, ga nylig denne karakteristikken av den politiske situasjonen i landet:

“Israel er infisert av en gryende fascisme…”Denne regjeringen må veltes før den velter oss alle ned i søla….”Det er ingen seriøs leder tilbake i verden som tror på den israelske regjeringen”  (Haaretz 200516).

Men Norge har nå ei regjering som “tror på Israel”, uansett hvilken politikk landet fører.

Årsaken til at Israel så sterkt ønsker samarbeid med Norge på petroleumsområdet er de store gassfunnene som er gjort i Middelhavet. Det største, Leviatan, 135 km utenfor Haifa, på havdyp ned mot 1700 m, ble anslått å inneholde 700 milliarder m3 naturgass. Feltet er en del av det store Levantfeltet i Øst – Middelhavet, og både Tyrkia, Syria, Libanon og Egypt har interesser i feltet og har uavklarte havgrenser med Israel.

Både de uavklarte grensene og Israels okkupasjonspolitikk har gjort at de store operatørene på olje-og gassområdet ikke ønsker å engasjere seg. Nå har Israel planer om å bygge opp sin egen petroleumskompetanse for å være mer uavhengig av utlendinger. Og det er her Norge kommer inn. NTNUs høye kompetanse, ikke minst på området produksjon av gass på havbunnen, er gull verdt for Israel.

Da den Israelske ambassaden i 2013 kom med en forespørsel til Stoltenbergregjeringen om hjelp til å bygge opp teknisk petroleumskompetanse var den norske responsen i følge Teknisk Ukeblad, lunken og utenriksdepartementet “besvarte henvendelsen med referanse til den norske holdningen i forhold til havområder med uavklarte eller omstridte jurisdiksjonsforhold”.

I 2012 hadde den palestinske administrasjonen i Ramallah, via Norad, kommet med en henvendelse til Norge om hjelp til å bygge opp petroleumskompetanse. Det var da funnet betydelige gassforekomster utenfor Gaza. Utenriksminister Barth Eides svar var negativt. Dersom Norge nå gir eksperthjelp til okkupanten samtidig som de har avvist å gi hjelp til det palestinske folket, plasserer Norge seg i gruppen av de minst humane landene i verden.

Å bidra til å styrke israelsk kompetanse innen olje og gassteknologi er i dagens situasjon i høyeste grad politikk.  For Israel vil norsk hjelp på dette området ha stor strategisk betydning og bidra til å styrke okkupasjonsstaten økonomisk og militært. Det er vanskelig å tro at ledelsen og ansatte ved NTNU har ønsker om dette.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Student fant Nord-Norges første viking-handelssted

En UiT-student har ifølge universitetet funnet fram til det første kjente handelsstedet fra 800-tallet som vi kjenner til i Nord-Norge.

Utøya-studie med overraskende funn

Tidlige fysiske plager, som hodepine og magesmerter, etter en traumatisk hendelse kan gi økt risiko for langvarige psykiske plager, ifølge en Utøya-studie.

Misfornøyd med Sits boliginformasjon på nett

Student Victoria Dontsova mener manglende innvendige bilder og plantegninger på Sits nettsider skaper unødvendig merarbeid for flytteklare studenter.

Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.