NSO:

NSO-leder raser mot elitestudium

Arendal: - Dette er som å si at de som studerer sykepleie er umotiverte, sier NSO-leder Marte Øien om «Honours»-programmet ved Universitetet i Oslo.
Marte Øien er sterkt kritisk til det hun mener er å sette likhetstegn mellom karakterer og motivasjon. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Marte Øien er sterkt kritisk til det hun mener er å sette likhetstegn mellom karakterer og motivasjon.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Problemet med dette elitestudiet er at det settes likhetstegn mellom karakterer og motivasjon. Det er noe vi i NSO ikke kjenner oss igjen i. For er det sånn betyr jo det at sykepleiere og lærere er mindre motiverte enn de som tar studier med høyere karakterkrav, sa Marte Øien, leder for Norsk studentorganisasjon under en debatt i Arendal torsdag.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: NTNU ønsker ikke eliteprogram etter mal fra UiO
LES OGSÅ: - De bryter med hva en bachelor er

Overakademisering

Bakteppet var en brannfakkel fra Eva Grinde, politisk kommentator i Dagens Næringsliv. Hun sa i sitt oppspark til debatten at problemet med elitestudiene ikke er at studiene opprettes, men at de viser hva som er galt med det som finnes fra før av.

- Universitetene må fokusere mer på en differensiering og satse mer på utdanningsstillinger. Få inn rene undervisere til å ta seg av undervisningen, og spar professorene til de mest motiverte, sa Grinde.

Det sa Schibsted-direktør Kristin Skogen Lund seg enig i.

- Det er en overakademisering, og den har vi i næringslivet vår del av skylden for. Det er jo vi som etterspør de høyt utdannede. Men vi trenger både eliten og bredden hos oss. Vi trenger en differensiering, og jeg mener fagskolene her er undervurdert, sa hun.

Dyre kurs

Debatten om eliteprogrammer og da spesielt «Honours»-programmet til Universitetet i Oslo har rullet og gått siden årets opptak ble klart.

Kritikken har blant annet gått på at det legges mye veldig mye ressurser i noen få studenter. Men som Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen, påpekte under debatten: Det finnes studier som er enda dyrere per student.

- Vi har en utdanning i fiolin. Der er det én professor på én student.

Universitetet selv har ved flere anledninger påpekt at «Honours»-programmet ikke er ment som et elitestudium, men mer som en sandkasse for å teste ut et nytt tverrfaglig system på noen få før det eventuelt rulles ut i større skala.

Arendalsuka 2019
 
    
      (Foto: Espen H Bjørgan)

  Foto: Espen H Bjørgan

 • Arendalsuka ble første gang arrangert i 2012. Primus motor i arrangementet har vært tidligere fylkesmann og SV-politiker Øystein Djupedal.
 • Siden den gang har oppslutningen økt jevnt og trutt. Ifølge arrangørene samler årets rundt 1200 arrangement over 1500 aktører. Organisasjoner tilknyttet Akademia utgjør en voksende del.
 • I år er første gang Rådet for Arendalsuka belsuttet å utestenge en organisasjon på prinsipielt grunnlag. SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) og FMI (Folkebevegelsen mot innvandring) ble ekskludert ut fra prinsippet om at «organisasjoner som sprer hatefulle ytringer og har en aggressiv oppførsel, kan ha en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement.»
 • NTNU deltok for første gang i 2015, med rektor Gunnar Bovim i spissen. Det var også første året norske universitetsledere var synlig til stede.
 • Det er en topptung NTNU-delegasjon som stiller i Arendal denne uka. Hele rektoratet deltar.. Rundt 25 personer deltar, i hovedsak ledere, forskningsledere og kommunikasjonsfolk.
 • Ifølge kommunikasjonsavdelingen regner NTNU med å bruke om lag 300 000 kroner på sin tilstedeværelse under årets arrangement. Fokus vil være å fremme NTNUs satsingsområder helse, havrom, vindkraft og nasjonal digital strategi.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor ved UiB tiltalt for å ha levert falske reiseregninger

En professor ved Universitetet i Bergen er tiltalt for grovt bedrageri.

Rekordlav flytende rente hos Lånekassen

Fra 1. september vil den flytende renta på studielån ligge på 1,539 prosent. Så lav har den aldri vært før.

Digital fotoautomat skal opprettholde smittevern på campus

En nettbasert løsning skal hindre kø blant studenter og ansatte som trenger adgangskort til semesterstart.

Ytring:

Kan vi gjøre Norges framtid til NTNUs sommervisjon?

NTNU-tankesmien bør ikke bare studere virkeligheter, men få nye virkeligheter til å oppstå, skriver Arne B. Johansen.