Hun er bare 32 år, men har allerede professorkompetanse

Kjønnsforsker Stine Helena Bang Svendsen er blant Norges yngste med professorkompetanse. – Jeg ble sjokkert da jeg fikk vite det, sier hun.

Stine Helena Bang Svendsen har fått professorkompetanse i en alder av 32 år. Det gjør henne til én av de yngste i landet med denne kompetansen.
Publisert Sist oppdatert

Mandag fikk NTNU-forskeren nyheten om at en komité oppnevnt av Universitetet i Stavanger har vurdert kompetansen hennes, og tilkjent henne professorkompetanse.

Søkte på jobb – ble professorvurdert

- Jeg har søkt på en jobb som var utlyst som førsteamanuensis/professor ved UiS. I den anledning har kompetansen min blitt vurdert for å avgjøre hva jeg skal instilles som. Jeg hadde aldri søkt jobben om den var utlyst som en professorjobb, så jeg ble sjokkert da jeg fikk vite at jeg blir vurdert som professor, sier hun til Bang Svendsen til UA.

Om hun får jobben ved UiS, er for øvrig ikke avklart ennå. Bang Svendsen jobber i dag med et prosjekt om kjønn og ledelse i store organisasjoner.

Stillingen er delt mellom UiS og NTNU. Det er under to år siden hun tok doktorgraden ved NTNU. Doktorgraden hennes bærer tittelen "Affecting Change? Cultural Politics of Sexuality and 'Race' in Norwegian Education".

Ga ut bok som 26-åring

Professorkompetansen gjelder tverrfaglig kjønnsforskning. Bang Svendsen har vært innom en rekke forskjellige problemstillinger i løpet av sin relativt korte forskerkarriere. Mye av 32-åringens forskning har dreid seg om seksualitet, blant annet seksuell trakassering i online dataspill. Les mer om forskningsprosjektet her.

Som 26-åring ga Bang Svendsen ut boken "Seksualitet i skolen. Perspektiver på undervisning" sammen med Åse Røthing.

Mange av artiklene hun har publisert er i Tidsskrift for kjønnsforskning, men også internasjonale tidsskrifter står på CV-en. Bang Svendsen tror den varierte bakgrunnen og erfaring har talt hennes sak i vurderingen av professorkompetansen.

- Ikke jobbet strategisk

Ved Det humanistiske fakultet på Dragvoll, har de nå to av landets yngste med professorkompetanse. Terje Lohndal ble landets yngste professor da han fikk tittelen som 28-åring i fjor. Bang Svendsen er trolig landets nest yngste kvinne med professorkompetanse etter økonomiprofessor Katrine Vellesen Løken (31) ved UiB.

- Jeg har ikke jobbet strategisk for dette i hele tatt. Jeg har bare drevet med det jeg synes er mest spennende, sier Bang Svendsen.