etterlyser styret

- Anne Borg må gå

NTNU-professor mener at rektor Anne Borg har satt universitetet i et elendig lys. - Jeg er sint, rett og slett. 

Jon Olaf Olaussen NTNU Handeshøyskolen
Professor Jon Olaf Olaussen ved NTNU Handelshøyskolen mener at rektor ved NTNU Anne Borg må gå.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble det kjent at NTNU-rektor Anne Borg kommuniserte ekstensivt med NHO og Norsk Industri før hun sendte et meningsinnlegg til Dagens Næringsliv, etter UAs gjennomgang av SMS-utveksling dem imellom.

I dette innlegget kritiserte hun og tok avstand til NTNU-forskeres ordvalg i deres omtale av Rystad-rapporten om kjernekraft i Norge. I UA torsdag beklaget hun dette, og tok selvkritikk for måten hun gjorde det på.

Jon Olaf Olaussen, professor og prodekan for forskning ved NTNU Handelshøyskolen, delte fredag morgen en ytring via sin private Facebook-profil. Her skriver han blant annet at

Vi har en rektor med helt feil ryggmargsreflekser, et knust akademisk kompass og et kart hun har ødelagt selv. Rektor er på feil kurs. Uten kart og med knust kompass er det ikke mulig å hente seg inn. Borg må gå.

Til Universitetsavisa utdyper Olaussen:  

- Det er helt greit å kommunisere med næringslivet, men de kan ikke sende en litt truende sms, og så logrer NTNU og går ut og irettesetter sine ansatte. Jeg forventer at rektors ryggmargsrefleks er å svare at forskerne får står for sine egne uttalelser og ferdig med det, sier han. 

Spørsmålet er ikke om jeg har tillit, men om styret har tillit

Han understreker at han her uttaler seg som professor og forsker ved NTNU Handelshøyskolen.

- At hun etter så mange år i gamet fortsatt ikke har den refleksen på plass gjør at jeg mener at hun må gå av som rektor. Om hun ikke skjønner det selv må styret ta tak i det, sier Olaussen, og utdyper:

- Hun har satt oss i et elendig lys. Hvordan skal NTNU ha troverdighet til å være uavhengige og kritisere næringslivet når det trengs, når det ser ut som man kan skrive en e-post til rektor og få støtte offentlig. Jeg er sint, rett og slett.

- Betyr det at du ikke lenger har tillit til Anne Borg som leder?

- Spørsmålet er ikke om jeg har tillit, men om styret har tillit. Jeg kan ikke skjønne at de har det. Om de ikke tar tak i dette blir jeg mildt sagt sjokkert.

Han peker på at rektor etter Universitets- og høyskoleloven har som oppgave å fremme og verne den akademiske friheten.

- Da kan ikke flere og flere oppfatte henne som en som angriper den. Hun må sitte rolig i båten og la sine forskere si det de sier, samme hvor uenig hun er. Det er så åpenbart at det er uforståelig at ikke hun og hennes eventuelle rådgivere har skjønt det.

- Folk er triste og sinte

Olaussen forteller at han ikke har hørt om noen som ikke deler hans oppfatning.

- Folk er triste og folk er sinte. Dette gjelder kolleger, både fra vår og andre institusjoner, det strømmer på med henvendelser fra folk som er sjokkerte.

Han forteller at spesielt NTNU-kolleger er sjokkerte over at Borg oversendte sitt innlegg til direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til gjennomlesing før publisering. Samtidig fikk ikke NTNU-forskerne Jonas Kristiansen Nøland og Martin Nødland Hjelmeland, som innlegget dreide seg om, beskjed fra rektor om at innlegget kom.

- Hun skylder på at hun i kampens hete glemte å ta kontakt med forskerne det gjaldt, men det bør ikke være mulig. Det verste for meg er at verken hun eller hennes rådgivere tilsynelatende har en ryggmargsrefleks når det gjelder akademisk ytringsfrihet. Det går faktisk ikke an.

 Anne Borg er forelagt kritikken, men ønsker ikke å kommentere.

Følg UA på Facebook og Instagram.