Korona

- Uhørt at studenter nok en gang blir utpekt som syndere

Studenter som ikke melder seg opp til vaksine ble et hett tema under dagens formannskapsmøte. Nå viser det seg at en del av årsaken er at studenter enten er fullvaksinerte eller nylig har satt dose en.

Sofie Rundmo Bratteng har fått sms med tilbud om å bestille vaksinetime, men med bare fem uker siden dose en ble satt tar det fremdeles noen dager før hun faktisk får bestilt.
Publisert

Etter at det i formannskapsmøtet i Trondheim kommune onsdag ble fortalt at studentene viste liten interesse for å melde seg til en andre vaksinedose har Universitetsavisa vært i kontakt med flere studenter som ikke kjenner seg igjen i fremstillingen.

- Jeg synes det er uhørt at studenter nok en gang blir pekt ut som syndere, sier NTNU-student Sofie Rundmo Bratteng.

Hun er en av studentene som har fått beskjed om at hun kan bestille seg time til vaksinasjon, men som ikke har gjort. Årsaken er at det ikke har gått lang nok tid siden hun fikk satt sin første vaksinedose.

- Vi er flere som forsøker å bestille time, men som ikke får det til på grunn av begrensningen på tidsintervallet mellom dosene.

Også to andre studenter vi har snakket forteller at det samme har skjedd dem. Dette, i kombinasjon med at også fullvaksinerte studenter får disse smsene, gjør at en vesentlig andel av de som har fått sms ikke har mulighet til å bestille time. Dermed ser det også ut som om oppslutningen om vaksineprogrammet blant studentene er mye dårligere enn hva den egentlig er.

Studenten som sendte oss denne skjermdumpen har flere ganger prøvd å bestille time uten å lykkes. Selv om årsaken er begrensninger i vaksinesystemet blir hun i kommunens statistikk en av studentene som ikke har benyttet muligheten til å bestille dose to.

Kommunen: - En del kan nok bestille time

- Jeg forstår at de som enten nylig har tatt første dose eller allerede er fullvaksinerte føler at det ble litt for kritisk søkelys på studentenes vaksinevilje i formannskapet i dag, sier kommunedirektør Morten Wolden.

Han har i kveld hatt møter med NTNU og vaksinesjefen i Trondheim kommune og fått formidlet informasjon om full- og nyvaksinerte studenter som dermed ikke kan bestille time.

- Så er det nok også en del som kan booke seg time, og de har muligheten nå. Onsdag ettermiddag var det drøyt 1000 ledige vaksinetimer på Sluppen førstkommende lørdag, først og fremst lagt til rette for studenter. Hvis vi ikke får inn studentpåmeldinger i løpet av torsdagen må vi se etter om andre grupper kan komme inn for andre vaksinedose den dagen.

Nye timer legges ut jevnlig

Også vaksinesjefen i Trondheim kommune, Birgit Reisch, bekrefter overfor Universitetsavisa at også fullvaksinerte får sms med tilbud om vaksinedose.

- Vi har ikke oversikt over hvor mange og hvem det er som er fullvaksinert, men det hadde gjort det enklere for oss om vi hadde visst det, sier hun.

Reisch opplyser om at det skal gå minst seks uker mellom dosene, og at en ikke får bestilt time tidligere enn det. Vaksinesjefen forteller at kommunen legger ut nye timer fortløpende for å sikre at så mange som mulig blir booket.

- Hadde vi lagt ut timer for hele september hadde vi ikke fått fylt opp vaksinetimene. Derfor legger vi dem ut dag for dag.

Hennes oppfordring til studenter som ikke får bestilt time er enkel:

- De må bare prøve igjen og igjen, og følge med på hvor lang tid det har gått siden første dose. Akkurat nå er det noe ledig på kveldstid fremover, og over tusen ledige timer på lørdag, i tillegg til at vi fortløpende legger ut nye timer.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.