Flere vil utdanne seg innen olje i Stavanger

Antall søkere til petroleumsfag ved Universitetet i Stavanger (UiS) øker for første gang på seks år. Men søkertallene er fortsatt langt unna tallene fra 2013.
Flere har søkt seg til petroleumsstudier på Universitetet i Stavanger sammenlignet med 2018. 
        
            (Foto: UiS)

Flere har søkt seg til petroleumsstudier på Universitetet i Stavanger sammenlignet med 2018.  Foto: UiS

Det skriver Stavanger Aftenblad tirsdag.

Økningen i antall søkere til petroleumsrelaterte utdanninger ved UiS er 17 prosent fra 2018 for bachelor- og femårige utdanninger. For de toårige masterutdanningene er økningen 1,5 prosent, viser nye tall fra Samordna Opptak.

– Det er fortsatt få som søker seg til denne bransjen i forhold til 2013, men vi ser at det begynner å gå oppover i petroleumsbransjen og at stadig flere får jobb, sier Jan Kristian Mellum, næringslivsansvarlig i linjeforeningen Petroil ved UiS.

Instituttleder Øystein Arild for energi- og petroleumsteknologi ved universitetet, mener det er trygt å velge en oljeutdannelse.

– Selv om det er mye grønn energi, antar vi at i 2050 vil 40 prosent av energimiksen være olje og gass, sier han til E24 , som først omtalte saken.

I 2013 hadde UiS 273 søkere som hadde ingeniørutdanningen i petroleumsteknologi som førstevalg, 200 som hadde petroleumsteknologi og 116 som hadde industriell økonomi og petroleumsteknologi som førstevalg.

I 2019 var disse tallene henholdsvis 49 søkere på ingeniørutdanning innen petroleumsteknologi og 21 på petroleumsteknologi.

Arild tviler på at søkertallene vil komme opp på samme nivå som i 2013. Han mener en av grunnene er økt fokus på det grønne skiftet, som gjør at mange vegrer seg for å søke inn på en oljerelatert utdanning.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.

NTNU etterlyser mindre styring i innspill til ny styringspolitikk

NTNU advarer mot for mange lover og regler i innspillene til ny UH-lov og ny styringspolitikk.