Ti på topp: Dette er NTNUs største navn

Kunstig intelligens, treningstips og kjernekraft topper NTNUs mest sette ansattprofiler og nettsider. 

Ingen av de andre ansattprofilene ved NTNU hadde i 2023 i nærheten av like mange sidevisninger som Inga Strümkes profil.
Publisert

Øverst på lista over NTNUs mest besøkte ansattprofiler i 2023 troner – kanskje ikke overraskende – førsteamanuensis og KI-ekspert Inga Strümke. 

Med sine 25 000 profilbesøk hadde hun over fire ganger så mange sidevisninger som nestemann på lista. 

NTNUs mest besøkte ansattprofiler i 2023

Nr. Navn Sidevisninger
1Inga Strümke25 494
2Jonas Kristiansen Nøland5 978
3Anne Borg5 839
4Jørgen Endal4 741
5Morten Andreas Nome4 629
6Jan Emblemsvåg4 604
7Tor Grande3 777
8Shen Yin3 710
9May-Britt Moser3 708
10Edvard Ingjald Moser3 577

- Det er nok delvis fordi jeg har gjort meg veldig allment tilgjengelig. Jeg er i riksmediene i snitt mer enn to ganger månedlig, i tillegg til at jeg har skrevet bok, holder foredrag, gjester podcaster og tilbyr videokurs, sier Strümke til Universitetsavisa. 

Hun forteller at hun blant annet har gjestet NRK-programmene Nyhetsmorgen, Dagsnytt 18, Nitimen og Abels tårn, samt Aftenposten og flere andre riksdekkende medier. 

- Det senker nok terskelen betraktelig for å ta kontakt med meg, siden jeg har en tilstedeværelse i samfunnsdebatten og utstråler at jeg ønsker å kommunisere. Dette tror jeg er lurt at forskere gjør hvis de vil nå frem med budskapet sitt, og jeg mener – som de fleste vel har fått med seg innen nå – at formidling er blant samfunnsansvarene vi akademikere har, sier hun. 

Førsteamanuensis Inga Strümke ved Institutt for datateknologi og informatikk

Hun forklarer også hennes mange profilvisninger med at de fleste søkemotorer ser på universitetsnettsider som kredible kilder, og derfor viser dem høyt. 

- Enkelt sagt: Hvis du googler meg, viser Google NTNU-profilen blant de øverste treffene. Dette minner oss på at det er superviktig å ha universitetesprofilen sin oppdatert, selv om man kanskje er aktiv på Linkedin eller har en egen nettside i tillegg, slår hun fast. 

- Naturlig å peke på NTNU-saken før jul

Førsteamanuensis Jonas Kristiansen Nøland følger etter Strümke på lista med nær 6000 profilvisninger. Han har i lengre tid engasjert seg i debatten om hvorvidt kjernekraft kan være aktuelt for Norge, blant annet med flere ytringer i Universitetsavisa

Førsteamanuensis Jonas Kristiansen Nøland ved Institutt for elektrisk energi

I desember i fjor stormet det rundt forskeren, etter at daværende rektor Anne Borg i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv refset han og hans kollega Martin Nødland Hjelmelands utsagn. Det var også denne refsen som til slutt endte med at Borg trakk seg fra sin stilling som rektor. 

- Det vil være naturlig å først og fremst peke på stormen som var rett før jul, svarer Nøland på spørsmål om hvordan han forklarer sin pallplassering på lista. 

- Det er kjekt å bli lagt merke til, selv om det med fordel skulle vært under andre omstendigheter enn NTNU-saken, sier han. 

Tidligere rektor Anne Borg befinner seg på en tredjeplass på lista, rett bak Nøland. På lista finner vi også nåværende konstiuterte rektor Tor Grande, på en syvendeplass. 

Nøland tror pallplasseringen hans også kan indikere en viss interesse for budskapet hans. 

- I likhet med Inga Strümke er jeg opptatt av forskningsformidling, folkeopplysning, samt å nå ut til politikere med beslutningsgrunnlag for en positiv samfunnsutvikling. Energiomstilling, kjernekraft og akademisk ytringsfrihet er helt opplagt saker som folk flest er opptatt av, sier Nøland. 

På lista finner vi en annen aktiv kjernekraft-debattant, nemlig professor Jan Emblemsvåg ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk. Han har bidratt med flere ytringer, blant annet i UA, som argumenterer for bruken av kjernekraft. Han har også forfattet ytringer sammen med Nøland. 

- Viser at forskningen vår betyr noe i dag

NTNU deler opp antall sidevisninger mellom det norske domenet ntnu.no og det engelske domenet ntnu.edu. 

Fellesnevneren for de mest besøkte norske nettsidene ved NTNU er at de dreier seg om oversiktssider for å se gjennom NTNUs studiekatalog, samt hjelpesider for studenter. 

Unntaket er to nettsider tilhørende Cardiac exercise research group (CERG), med deres treningsprogram og tabell for å estimere makspuls. 

De mest besøkte norske sidene

Plass 2023 Nettside Visninger Plass 2022
1ntnu.no1 325 1301
2ntnu.no/studier/alle957 2662
3ntnu.no/studier/studieplan740 4934
4ntnu.no/sok664 8283
5ntnu.no/studier247 7735
6ntnu.no/cerg/treningsprogram203 5368
7ntnu.no/videre180 1406
8ntnu.no/ub179 6167
9ntnu.no/studier/emner120 93910
10ntnu.no/cerg/hfmax100 99911

- Dette er sider som gir gratis råd om trening til gud-og-hvermannsen – råd som er forståelige, og som er gjennomførbare for alle – selv de travleste, forklarer professor og leder av Cerg, Ulrik Wisløff. 

Han sier at de har laget disse nettsidene fordi de ønsker å bidra til å forbedre folkehelsa. 

Ulrik Wisløff, professor ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk og leder av Cerg.

- Dette er vår tilbakebetaling til folket for skattepengene vi bruker til å forske for. Det er våre egne resultater vi oversetter slik at folk flest for nytte av dem. En av våre oppgaver som forskere er å formidle populærvitenskapelig, og alt for få tar det på alvor, sier Wisløff. 

Han legger til at deres side for å beregne kondisjonsalder lenge har vært den mest besøkte siden deres. Den ligger derimot ikke på oversikten for de ti best besøkte sidene i 2023. 

- Det er artig at det vi jobber med blir satt pris på! Jeg tror vi har vært blant de ti best besøkte NTNU-sidene i mer enn ti år. Selv når Moser-paret vant nobelpris hadde vi mer treff på våre sider enn dem. Det sier noe om hva forskningen vår betyr for folk i dag, ikke ti år frem i tid, sier han. 

Ledige stillinger er engelsk listetopp

CERGs makspulskalkulator – som på norsk nå er omgjort til tabell – ligger også på oversikten over de mest besøkte engelske NTNU-sidene.

Ellers dreier den engelske versjonen av lista seg, i likhet med den norske, om oversiktssider for å se gjennom NTNUs studiekatalog og hjelpesider for studenter og stipendiater. 

Her finner vi også den engelske versjonen av siden for ledige stillinger ved NTNU. Den var ikke å se på den norske oversikten.  

De mest besøkte engelske sidene

Plass 2023 Nettside Visninger Plass 2022
1ntnu.edu602 3381
2ntnu.edu/studies/courses eller ntnu.edu/studies/coursesearch396 4575
3ntnu.edu/studies/allstudies254 8233
4ntnu.edu/studies/international/master242 6772
5ntnu.edu/sok164 9856
6ntnu.edu/vacancies133 9639
7ntnu.edu/cerg/hrmax131 8017
8ntnu.edu/learnnow131 68915
9ntnu.edu/phd128 6598
10ntnu.edu/studies/exchange125 39010