debatt om kjernekraft

Anne Borg tar sterk avstand fra NTNU-forskeres utsagn

NTNU-forskere Jonas Kristiansen Nøland og Martin Nødland Hjelmeland kalte kjernekraft-rapport et «bestillingsverk» i DN. - En diskusjonsform jeg ikke kan stå inne for, sier rektor Anne Borg. 

Rektor Anne Borg skriver i DN-innlegget at det ved NTNU er stor takhøyde for faglig uenighet, og ytringsfriheten står sterkt. Men det er også et viktig prinsipp at man ikke driver utilbørlig omtale av meningsmotstandere.
Rektor Anne Borg skriver i DN-innlegget at det ved NTNU er stor takhøyde for faglig uenighet, og ytringsfriheten står sterkt. Men det er også et viktig prinsipp at man ikke driver utilbørlig omtale av meningsmotstandere.
Publisert Sist oppdatert

 Oppdatert onsdag med Anne Borgs svar på UAs intervjuforespørsel.

Forrige uke ble rapporten «Kjernekraft i Norge» fra Rystad Energy presentert. Rapporten, bestilt av NHO, Norsk Industri og Fornybar Norge, kom i kjølvannet av diskusjonen rundt mulighetene for å satse på kjernekraft i Norge. 

- Rystad Energys analyse viser at kjernekraft ikke er svaret på kraftbehovet i Norge de to neste tiårene. Tiden får vise om teknologien blir konkurransedyktig og om det kan bli aktuelt på lang sikt, sa NHOs Anniken Hauglie i en pressemelding da.

NTNU-forskere Jonas Kristiansen Nøland og Martin Nødland Hjelmeland kom raskt med motangrep, og kalte i DN rapporten et «bestillingsverk» og «partsinnlegg og påvirkning kjøpt og betalt». 

Nøland og Hjelmeland har i høst argumentert for kjernekraft i flere ytringer i Universitetsavisa. 

- Må kunne kalle en spade for en spade

Tirsdag gikk NTNU-rektor Anne Borg ut mot de to forskernes språkbruk og tone i et leserinnlegg i DN. 

- Jeg ønsker å understreke at utsagnene i artikkelen er en retorikk og en diskusjonsform jeg ikke kan stå inne for som rektor ved NTNU. Det må stå for Nølands og Hjelmelands regning, skriver Borg i DN. 

Nøland og Hjelmeland vedgår begge til DN at de kunne valgt en mindre krass tone, men står samtidig fast på kritikken av Rystads rapport.

- Vi må kunne kalle en spade for en spade. Men hvis Anne Borg med flere mener at «bestillingsverk» er et uheldig ord som ikke kan brukes, så vil jeg beklage det. Jeg burde heller nøyd meg med å poengtere at dette er et ikke-fagfellevurdert arbeid, selv om substansen av kritikken er den samme, sier Nøland.

- Oppfordrer til å fremme et godt debattklima

Universitetsavisa har spurt rektor Anne Borg om hva terskelen for at en rektor skal kommentere forskeres spesifikke utsagn er, og hvorfor hun følte at det var nødvendig å ytre deg i denne saken. 

Hun svarer onsdag formiddag at hun er på reise og ikke tilgjengelig for intervju, og svarer i en mail videre at: 

«Det er viktig med debatt og faglige diskusjoner om alle sider av energiomstillingen. Debatten må handle om alle energiformer, inkludert kjernekraft. Målet med mitt svar var å oppfordre til at våre forskere deltar i diskusjonene med grundige, faglige synspunkter og kritiske spørsmål til det de er uenige i. Videre oppfordrer jeg til at de gjør det på en måte som fremmer et godt debattklima, i tråd med NTNUs verdier.»

 

Følg UA på Facebook og Instagram.