Se UA-debatten her: Valgt eller ansatt rektor?

Tirsdag kveld klokka 19.00 viste vi UA-debatten direkte fra Litteraturhuset i Trondheim. Fire viktige stemmer ved NTNU kom for å dele sin innsikt.

Publisert Sist oppdatert

Allerede mandag skal NTNU-styret diskutere hvorvidt de skal holde seg til eksisterende ledelsesmodell ved NTNU, eller om de vil utrede en ny. Eller skal man si gammel? For NTNU har tidligere hatt valgt rektor. Men siden Torbjørn Digernes ble tilsatt i 2005 er det styret som har bestemt hvem som skal være rektor ved NTNU.

Styremedlem Aksel Tjora har bedt om at Rektor forbereder en styresak om man i neste åremålsperiode bør ha valgt eller ansatt rektor. Rektor legger opp til at styret i første omgang diskuterer og beslutter om de ønsker saken utredet eller ikke.

Men før den tid skal saken opp for debatt på Litteraturhuset i regi av Universitetsavisa. Ledet av redaktør Tore Oksholen.

Der deltar mannen som allerede har blitt nevnt, Aksel Tjora. Professoren i sosiologi er godt kjent for de fleste av UAs lesere og antakeligvis de fleste ved NTNU også. Han er for at rektor skal velges. Du kan lese hvorfor i denne gjennomgangen.

Helge Holden er Universitetsavisas gjesteskribent. Også han er godt kjent som en meningssterk mann for UAs lesere. Holden er professor i matematikk, og har i likhet med Tjora representert de faste vitenskapelig ansatte i NTNU-styret. Han ønsker at NTNU fortsetter med tilsatt rektor. Sammen med Terje Lohndal argumenterte han også for dette i 2021.

Margrethe C. Stang er førsteamanuensis i kunsthistorie. På dette punktet blir det kanskje gjentakende å understreke henne som en som er kjent for å ytre seg i flere sammenhenger. Men det gjelder her også. Hun har også tidligere vært gjesteskribent i UA. Nå er hun en av de som støtter opp under et opprop for ansatt rektor, som ble publisert i UA forrige uke

Den fjerde og siste deltakeren i vårt panel er dekan Olav Bolland ved fakultet for Ingeniørvitenskap. Han har 35 års ledererfaring ved NTNU og har sånn sett litt av hvert å si. Han mener ledere bør ansettes. Det var han også klar på sist Aksel Tjora tok initiativ til en debatt om valgt ledelse i 2021. 

Følg UA på Facebook og Instagram.