- Helt siden Covid 19 brøt ut i 2020 har omsetningen gradvis gått nedover på disse kafeene. Vi ser at folk besøker oss mindre og legger igjen mindre penger enn før, sier Espen Holm, direktør for campustjenester i Sit.
- Hvorfor tror du det er slik?
- Først påvirket Covid oss negativt, deretter fulgte dyrtid med krigen i Ukraina, og folk blir mer forsiktige med hva de bruker pengene til. Det gjorde nok at studenter som ikke har så mye å rutte med ble mer bevisst på hva de bruker pengene på. Da prioriterer trolig flere bort kafébesøk, sier Holm.
Espen Holm, direktør for campustjenester i Sit har forståelse for at mange har et sterkt forhold til lokalene som nå legges ned. Det er uvisst hva de etterhvert tomme lokalene skal brukes til.Borgar Sagbakken
Ifølge Holm må disse kafeene legges ned for å redusere negative økonomiske resultat.
- Dette handler ikke om én enkelt beslutning eller ett enkelt sted, men om hvordan vi samlet sett må rigge serveringstilbudene for framtiden, sier Espen Holm, direktør for campustjenester i Sit.
- Dragvoll gjøres mer og mer ulevelig
Professor i idrettssosiologi ved NTNU, Arve Hjelseth har arbeidssted på Dragvoll, og han handler seg ofte en kaffe på Café Sito.
- Mitt inntrykk er at det er bra med folk der. Hver gang jeg er innom kafeen er det fullt, og det er ofte kø for å handle seg varer, sier han.
Ifølge Hjelseth inngår avgjørelsen i et mønster hvor både Driftsavdelingen og Samskipnaden gradvis gjør det ulevelig på Dragvoll både for studenter og ansatte.
- Det er for kaldt om vinteren og for varmt om sommeren, og varme/avkjøling slås av tidligere for hvert år som går. Kiosken har i høst stengt klokka 15. Underviser man til 16, er det umulig å få seg et måltid i kantina etterpå. Det er ikke mer enn par år siden den var åpen til 16:30. Og nå ryker altså den populære gatekafeen, sier han.
- Det er trist at den populære kafeen på Dragvoll legges ned, sier Arve Hjelseth Foto: Kristoffer Ramsøy Fredriksen
Hjelseth synes Dragvoll er blitt et sted som kun inviterer til opphold i forbindelse med forelesninger og undervisning.
Kan ikke garantere at det ikke blir oppsigelser
På Dragvoll innebærer arbeidet at Café Sito Dragvoll, slik tilbudet drives i dag, avvikles sommeren 2026. Holm understreker at dette ikke handler om å fjerne serveringstilbudet eller kulturen på campus, men om å samle og videreutvikle tilbudene innenfor en mer bærekraftig driftsmodell.
Elementer og tradisjoner fra Café Sito Dragvoll tas med videre inn i kantinetilbudet på Dragvoll.
Også Sit Kafé Elgeseter i Adolf Øien-bygget avvikles sommeren 2026.
Holm forteller at ingen ansatte er sagt opp enda, og han kan ikke garantere at det ikke blir noen oppsigelser. Ifølge Holm er fagforeningene involvert, og Sit følger reglene for arbeidslivet i prosessen.
- Oppsigelser er siste utvei i dette arbeidet. Vi kjører en ryddig og forutsigbarprosess. Eventuelle tilpasninger vil skje i dialog med ansatte og tillitsvalgte, og i tråd med gjeldende regelverk, sier Holm, som medgir at det er en krevende, men nødvendig prosess.