Etikken blir viktigere når en søker om midler fra Forskningsrådet

Hopper du harelabb over forskningsetikken når du skal søke Forskningsrådet om midler? Nå vil det straffes hardere.
Rune Rambæk Schølberg er spesialrådgiver i Forskningsrådet. 
        
            (Foto: Thomas Keilman/Forskningsrådet)

Rune Rambæk Schølberg er spesialrådgiver i Forskningsrådet.  Foto: Thomas Keilman/Forskningsrådet

Forskningsrådet har endret på flere av kriteriene som legges til grunn når de skal vurdere søknader om forskningsmidler, skriver bladet Forskningsetikk. En av endringene er at det skal legges mer vekt på hvorvidt de etiske aspektene ved forskningsprosjektet er godt belyst, noe som vil få følger for både søknadsskriving og utvelgelse av prosjekter som skal få finansiering.

- Vi mener endringene vil medføre et skarpere fokus på forskningsetikk ved at søkerene må reflektere mer rundt egne etiske problemstillinger. Heretter vil det slå hardere ut dersom omtalen av etikken er dårlig. Tidligere har omtalen av etikk vært mer som et vedheng. Nå skal de etiske drøftingene bakes inn sammen med de andre kriteriene fagpanelet bruker for å sette karakter på søknadene, sier Rune Rambæk Schølberg, spesialrådgiver i Forskningsrådet, til bladet Forskninsgetikk.

Bakgrunnen for endringene skal være at den eksisterende malen for utforming av søknader skal ha gjort etikken vanskelig å vurdere for panelene som vurderer søknaden.

I en større undersøkelse av forskningsetikk gjennomført av Universitetet i bergen, Høgskulen på Vestlandet og De nasjonale forskningsetiske komiteer kom det frem at fire av ti forskere som hadde svart på undersøkelsen vedgikk å ha gjort noe forksningsetisk diskutabelt de siste tre årene.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor ved UiB tiltalt for å ha levert falske reiseregninger

En professor ved Universitetet i Bergen er tiltalt for grovt bedrageri.

Rekordlav flytende rente hos Lånekassen

Fra 1. september vil den flytende renta på studielån ligge på 1,539 prosent. Så lav har den aldri vært før.

Digital fotoautomat skal opprettholde smittevern på campus

En nettbasert løsning skal hindre kø blant studenter og ansatte som trenger adgangskort til semesterstart.

Ytring:

Kan vi gjøre Norges framtid til NTNUs sommervisjon?

NTNU-tankesmien bør ikke bare studere virkeligheter, men få nye virkeligheter til å oppstå, skriver Arne B. Johansen.